Nieuws/Buitenland
1300915
Buitenland

Staf Obama ziet hand van Poetin in hacks

WASHINGTON - Twee prominente figuren uit de staf van vertrekkend president Obama hebben donderdag openlijk de Russische president Poetin beschuldigd van betrokkenheid bij het hacken van e-mailaccounts van de Democratische partijtop. Obama’s adviseur Ben Rhodes redeneerde dat Poetin wel verantwoordelijk moet zijn, aangezien hij een grote controle uitoefent over alles dat zijn regering doet.

De perswoordvoerder van het Witte Huis, Josh Earnest, stelde op zijn beurt dat het „nogal duidelijk is” dat Poetin opdracht heeft gegeven voor de cyberaanvallen. Volgens hem moet ook Donald Trump hebben geweten van de Russische betrokkenheid en het voordeel dat hij daar zelf van zou hebben. Earnest herinnerde eraan dat Trump tijdens de campage Rusland heeft aangemoedigd om ontbrekende e-mails van Clinton te vinden. Trump heeft dat afgedaan als een grap.

Obama’s adviseurs leverden geen concreet bewijs voor hun aantijgingen. Een woordvoerder van Poetin noemde de beschuldigingen „belachelijke nonsens.” Aankomend president Trump verwees eerder al de inschatting van de CIA dat Rusland betrokken was bij hacks naar het rijk der fabelen.