Nieuws/Binnenland
1300939
Binnenland

Premier: ’Het was niet makkelijk, wel noodzakelijk’

Rutte sluit deal over Oekraïne-verdrag

BRUSSEL - Premier Mark Rutte krijgt zijn Oekraïne-deal. De 28 EU-leiders hebben donderdag in Brussel ingestemd met een juridisch bindende verklaring over het associatieverdrag tussen de EU en Oekraïne. Dat heeft premier Mark Rutte gezegd. Met het akkoord kan hij een volgende stap zetten naar goedkeuring van het verdrag door Nederland.

“Het was niet makkelijk, het was niet leuk. Maar het was wel noodzakelijk”, zei Rutte na afloop.

Er ligt nu een juridisch bindend akkoord op tafel waarin duidelijk wordt gemaakt dat het EU-associatieakkoord met Oekraïne niet gezien kan worden als opstapje naar en EU-lidmaatschap. Ook kan het land geen beroep doen op veiligheidsgaranties en gaat er geen extra EU-geld richting het land. “Het is nu klip en klaar wat het verdrag nu wel en niet behelst”, aldus Rutte.

Vuist

Nederland kan het verdrag nu ratificeren. “Natuurlijk zullen er mensen zijn die tegen blijven. Maar ik vond en vind dat ik niet kan weglopen voor mijn verantwoordelijkheid”, aldus de premier. Hij wijst daarbij op het grote geopolitieke belang van het akkoord en de Russische dreiging. Volgens hem is het van belang dat Europa eensgezind een vuist maakt tegen de Russen. Afwijzing van het verdrag zou president Poetin in de kaart spelen, aldus Rutte.

Lees ook: ’Rutte moet wegwezen’

Polen had moeite met de tekst van het akkoord, maar premier Beata Szydlo ging uiteindelijk overstag. Het alternatief was dat het verdrag helemaal van de baan zou zijn. Rutte noemde dat „het grootste cadeau dat we aan Vladimir Poetin hadden kunnen geven.”

Knokken

Rutte wilde niet zeggen of hij opgelucht of blij was nu de kogel door de kerk is. Wel zei hij dat het kabinet vrijdag een besluit neemt over het indienen van de goedkeuringswet. De Tweede, en daarna de Eerste Kamer, moeten het Europese besluit aanvaardbaar vinden en het verdrag goedkeuren. Pas dan kan Nederland als laatste van de 28 lidstaten ratificeren. Dat is nog geen gelopen race, omdat het kabinet geen meerderheid heeft in de Eerste Kamer. ,,Ik ga daar nu voor knokken.”

De nu overeengekomen tekst tussen de EU-landen kan alleen worden veranderd na een unaniem besluit. ,,Nederland heeft dus een veto.”