Nieuws/Buitenland
1301008
Buitenland

’Poetin betrokken bij inmenging verkiezingen VS’

Vladimir Poetin

Vladimir Poetin

Vladimir Poetin zou persoonlijk zijn betrokken bij de Russische inmenging in de Amerikaanse presidentsverkiezingen. Dat meldt NBC News. De Russische president zou volgens medewerkers van Amerikaanse veiligheidsdiensten weten dat mailboxen van Democraten werden gehackt en wat er met die informatie zou gebeuren.

Vladimir Poetin

Vladimir Poetin

Met ’grote zekerheid’ durven de medewerkers te zeggen dat Poetin betrokken is bij de hacks. De Russische president zou meerdere doelen hebben met deze hacks. Zo zou hij in eerste instantie een appeltje te schillen hebben met Hillary Clinton. Later zou hij de informatie van de hacks hebben willen gebruiken om het beeld van de Verenigde Staten als betrouwbare bondgenoot aan te tasten.

NBC News baseert zich op twee ervaren medewerkers met directe toegang tot de informatie. Hieruit blijkt dat Poetin hoogstpersoonlijk de regie in handen had van wat er met het gehackte materiaal van de Democraten gebeurde. De informatie was afkomstig van diplomatische bronnen en spionnen die voor Amerikaanse bondgenoten werken.

Ook CIA heeft sterke vermoedens

Eerder werd al duidelijk dat de Amerikaanse inlichtingendienst CIA denkt dat Rusland een rol heeft gespeeld in de presidentsverkiezingen.