Nieuws/Binnenland
1301102
Binnenland

Instructrice maakt fatale sprong

Schok om dodelijke basejump

Afferden - De schok is groot bij het Nationaal Paracentrum Teuge. Gisteren werd bekend dat instructrice Tessa Heyl (28) om het leven kwam bij een basejump van een elektriciteitsmast in het Gelderse Afferden.

De vrouw uit Teuge had al jaren ervaring met parachutespringen en gaf les op het Nationaal Paracentrum. In de nacht van dinsdag op woensdag beklom Tessa met drie anderen de mast. Haar valscherm opende zich niet. Waarschijnlijk viel ze van een hoogte van circa zeventig meter naar beneden en was ze op slag dood.

De hoogspanningsmast in de uiterwaarden naast de Waal is uitermate populair bij basejumpers. Het weiland is eenvoudig te betreden en goed bereikbaar met de auto. Bovendien is de mast de hoogste in de streek omdat de kabels de rivier over moeten.

Basejumpen, waarbij met een speciale parachute, zonder reserveparachute, van hoge gebouwen en torens wordt gesprongen, is verboden in Nederland. De Para Ongevallen Commissie van de Koninklijke Vereniging voor Luchtvaart en de politie onderzoeken het ongeluk. „We hebben de parachute in beslag genomen en we doen onderzoek. Ook getuigenverhoren vinden nog plaats. Vanwege de dramatische afloop, worden de drie anderen niet vervolgd.”

Mark Bos van het paracentrum: „Wij gaan Tessa ontzettend missen. We vangen vrienden van Tessa op en bieden de gelegenheid om met elkaar te praten hier.” Op Facebook wordt gerouwd: „Het voelt zo onwerkelijk, een week geleden heb je Bibi nog zo super blij gemaakt met die geweldige tandemsprong! Deze herinnering zal nu altijd in onze gedachten blijven. R.I.P. Tessa!” Een ander schrijft: „Blue skies, R.I.P. Tessa.”

Ronald Overdijk van de Koninklijke Nederlandse Vereniging voor Luchtvaart, afdeling parachutespringen: „Dit is triest. Het is helaas het eerste dodelijke ongeval met een Nederlandse basejumper.” Overdijk kende Tessa ook. „Ze was zeer ervaren. Ze is in het buitenland geweest om te springen. Ze is in Amerika begonnen.”