Nieuws/Binnenland
1301258
Binnenland

Veel verkeersboetes in België illegaal

BRUSSEL - Veel verkeersboetes die in België worden uitgedeeld zijn illegaal. Dat meldt VTM Nieuws op basis van een viertal arresten van het Hof van Cassatie waarin de nieuwsrubriek inzage heeft gehad. De Belgische politie is bijvoorbeeld niet gerechtigd een parkeerbon uit te schrijven op basis van enkel een nummerplaat, waarmee de eigenaar van de auto kan worden achterhaald. Dat vindt de hoogste rechter schending van de privacy.

De dienstdoende agent kan pas bekeuren als hij de bestuurder heeft geconfronteerd met de overtreding en zijn of haar identiteit heeft vastgesteld. Gegevens opvragen bij de databank mag alleen met toestemming van de privacycommissie. De zaken waarover het Hof nu uitspraak heeft gedaan moeten worden overgedaan bij een andere rechtbank.

,,Iedereen die nog een onbetaalde boete heeft of die in de komende weken geflitst wordt, kan die dus aanvechten'', zei advocaat Kurt Stas tegen VTM. Of dat ook daadwerkelijk tot vrijspraak leidt, is volgens hem nog maar de vraag. Het gaat niet om een procedurefout waardoor een overtreding vervalt. ,,Daar moet iedere rechter naar eer en geweten in oordelen."