Nieuws/Binnenland
1301258304
Binnenland

Coronacrisis: vrijdag 12 juni

LIVE | Nederland schaft nog onaf coronavaccin aan

Amsterdam - Het aantal geregistreerde besmettingen met het coronavirus is wereldwijd de 7,5 miljoen voorbij. Inmiddels zijn er ruim 422.000 doden te betreuren. In ons land vielen er meer dan 6000 dodelijke slachtoffers, al liggen de werkelijke aantallen hoger. Experts vrezen voor een tweede besmettingsgolf, maar om de economie adem te geven besluiten steeds meer landen de maatregelen te versoepelen. Volg de laatste mondiale ontwikkelingen over het coronavirus in dit liveblog, dat voortdurend wordt aangevuld.

Nederland wil met drie bondgenoten miljoenen doses kopen van een vaccin dat tegen het coronavirus zou moeten beschermen. Het is nog lang niet zeker dat het vaccin veilig is en werkt, maar die gok willen Nederland, Duitsland, Frankrijk en Italië nemen. Als alles goed gaat, zou Nederland eind dit jaar mogelijk al een flinke partij kunnen krijgen, melden ingewijden.

De onderhandelingen van het viertal landen met de makers van het vaccin zijn volgens de bronnen nog niet helemaal afgerond. Nog niet alle landen zijn akkoord. Maar dat lijkt een formaliteit.

Als het vaccin veilig en effectief blijkt en op de Europese markt wordt toegelaten, houden de vier landen niet de hele aangekochte partij voor zichzelf. Die wordt eerlijk verdeeld over de landen van de Europese Unie, hebben ze afgesproken.

Er is een wereldwijde wedloop gaande om een middel te vinden dat tegen het pandemische virus beschermt. En een al even grote slag tussen bijvoorbeeld China, de VS en Europa, om dat vervolgens meteen te bemachtigen. Het land dat zijn bevolking als eerste kan inenten, kan bijvoorbeeld zijn economie sneller weer op volle toeren laten draaien.

Nieuw dodental

Nog eens negen landgenoten zijn overleden aan het coronavirus, bleek vrijdag. Hun overlijden is in de afgelopen 24 uur doorgegeven aan het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Het officiële dodental is daarmee opgelopen naar 6053. Het werkelijke aantal doden ligt waarschijnlijk hoger, omdat niet iedereen wordt getest en omdat sterfgevallen soms pas na een tijdje worden doorgegeven.

Het aantal ziekenhuisopnames steeg met 5 naar 11.813. Het totaal aantal coronagevallen nam met 210 toe. Het coronavirus is nu vastgesteld bij 48.461 Nederlanders.

Luister de wekelijkse podcast van De Financiële Telegraaf hier, hieronder of abonneer je via je eigen podcast app.

Bekijk hier het liveblog van donderdag 11 juni.

De hoofdpunten van het nieuws:

Binnenland:

Buitenland:

  • Trump laat campagnebijeenkomst bijwonen ’op eigen risico’
  • Al 1,5 miljoen coronabesmettingen in Latijns-Amerika
  • Brazilië passeert Groot-Brittannië in aantal coronadoden
  • WHO beveelt borstvoeding aan, geen coronavirus in moedermelk
  • Peking sluit voedselmarkten na ontdekking coronabesmettingen
  • WW-aanvragen VS dalen naar ruim 1,5 miljoen

Financieel-economisch:

Sport:

Entertainment: