Nieuws/Buitenland

Evacuatie uit Aleppo kan toch doorgaan

AFP

ALEPPO - Het evacueren van mensen uit de zwaar gehavende wijken in het oosten van Aleppo lijkt toch weer op gang te komen. Een woordvoerder van de Syrische rebellenbeweging Jabha al-Shamiya, die tegen president Assad vecht, heeft woensdagavond gezegd dat er opnieuw een wapenstilstand is overeengekomen. Die kan binnen enkele uren zijn beslag krijgen, waarna slachtoffers donderdagmorgen vroeg in veiligheid kunnen worden gebracht.

AFP

In ruil daarvoor zorgen de opstandelingen in twee steden die zij belegeren in de provincie Idlib voor een vrije doorgang. De militaire alliantie die Assad steunt, bevestigde de deal, waardoor 15.000 burgers die in Foua en Kefraya onder vuur liggen kunnen vertrekken. De gewonden het eerst. De Jabha-zegsman hield het er echter op dat alleen gewonden ongehinderd mogen gaan.

De situatie in en rond Aleppo blijft alarmerend en onoverzichtelijk. Het Syrisch Observatorium voor Mensenrechten meldde dat de regeringstroepen woensdagavond opnieuw progressie hebben geboekt in Sukkari, een buurt waar rebellen nog verzet boden. Mede daardoor lijkt de strijd in dat gebied iets geluwd.

Eerder op de avond werd bij een brug die al werd gecontroleerd door de troepen van Assad een zelfmoordaanslag gepleegd met een autobom. Zeker tien mensen kwamen daardoor om het leven en er vielen tientallen gewonden. De verantwoordelijkheid is opgeëist door Jabhat Fatah al-Sham, een aan al-Qaeda gelieerde groepering die in Aleppo optrekt met gematigder milities.