Nieuws/Buitenland
1301322
Buitenland

500 Duitse militairen naar Litouwen

GRAFENWÖHR - De Duitse krijgsmacht stationeert in februari ongeveer 500 soldaten in Litouwen. Ze hebben de beschikking over 26 pantserwagens, waaronder zes Leopard 2-tanks, en zo’n 170 andere militaire voertuigen. De legering van NAVO-troepen in het land moet een afschrikwekkend effect hebben op Rusland. In totaal worden daarvoor 4000 buitenlandse manschappen naar de Baltische staten en Polen gestuurd.

Duitsland voert het commando in het Litouwse steunpunt Rukla, waar ook eenheden uit Nederland, België en Noorwegen zullen worden ondergebracht. De Nederlanders arriveren in maart. „Ik denk dat de NAVO hiermee een sterk signaal geeft van solidariteit binnen het bondgenootschap”, zei de bevelvoerder van het 122e pantserinfanteriebataljon uit Beieren woensdag tijdens de presentatie op het oefenterrein Grafenwöhr.

Driehonderd soldaten van zijn kazerne vormen de kern van de Litouwen-afdeling. Ze worden vergezeld door 150 tot 200 collega’s van de marechaussee, genie en medische dienst. Litouwen investeert 5,8 miljoen euro voor de aanpassing van de infrastructuur voor de NAVO-basis.