1301393
Binnenland

Rechter: Krimgoud moet naar Oekraïne

AMSTERDAM - Het Allard Pierson Museum in Amsterdam moet de geleende collectie Krimgoud afgeven aan Oekraïne. Zo oordeelde de rechtbank in Amsterdam woensdag, in een zaak die was aangespannen door zowel de staat Oekraïne als vier musea op de Krim.

De honderden kunstobjecten waren uitgeleend door de vier musea aan het Allard Pierson Museum (APM) in Amsterdam, voor de tentoonstelling De Krim - Goud en geheimen van de Zwarte Zee. Tijdens die tentoonstelling in 2014 annexeerde Rusland de Krim. Daardoor ontstond de vraag aan wie het APM na afloop de werken zou moeten af- of teruggeven: aan de Krimmusea en dus indirect aan Rusland, of aan Oekraïne en dus naar Kiev. Het museum kwam tussen twee vuren te zitten en vroeg de rechter om een uitspraak.

Die oordeelde dat de objecten naar Oekraïne moeten, omdat dat het land van herkomst is en de objecten cultureel erfgoed van dat land zijn. De Krimschatten moeten op kosten van Oekraïne worden overgebracht vanuit Nederland naar het National Historical Museum of Ukraine in de hoofdstad Kiev. De Nederlandse rechter doet geen uitspraak over wie de rechtmatige eigenaar van de Krimschatten is. Die kwestie moet volgens haar worden uitgevochten voor de rechter in Oekraïne.

Oekraïne moet een bedrag van 111.000 euro betalen dat het APM kwijt was aan opslag, inventarisatie en verzekering van de Krimschatten. Door het Allard Pierson Museum was dat bedrag op 300.000 euro gesteld. Waarom niet dat hele bedrag wordt uitgekeerd is niet duidelijk, aldus een woordvoerder van het museum.

De partijen hebben drie maanden om in hoger beroep te gaan. Zolang die procedure loopt, blijven de kunstschatten en archeologische vondsten in opslag bij het Allard Pierson Museum in Nederland. Een van de advocaten van de Krimmusea zei nog niet te weten of de instellingen in beroep gaan. Hij wil eerst de uitspraak bestuderen, maar zei dat beroep wel voor de hand ligt.