Nieuws/Binnenland

Slimme paal nachtmerrie hardrijders

Superflitspaal mogelijk ook in Nederland

Door Redactie

AMSTERDAM - Het Openbaar Ministerie onderzoekt of het mogelijk is zogenaamde ’superflitspalen’ in te zetten. Die kunnen veel rijstroken tegelijk controleren. In Duitsland en België worden ze al gebruikt.

Automobilisten zien niet dat ze worden geflitst, omdat de superflitspalen infrarood licht gebruiken. Bovendien kunnen ze overal in worden verborgen. Het OM heeft daarom interesse. „Er zijn steeds meer mogelijkheden op het gebied van slimme technologie. Als we dit soort flitspalen kunnen inzetten, scheelt dat politieagenten die zich dan kunnen bezighouden met ander werk”, laat woordvoerster Mariël van Dam weten.

Bumperklevers

Het OM laat het vermoedelijk niet alleen bij deze ene, superslimme flitspaal. „Er zijn ook palen die opmerken of iemand achter het stuur aan het bellen is, bumperklevers kunnen spotten, of zien dat er rode kruizen worden genegeerd. We zijn nog aan het inventariseren”, aldus Van Dam.

Aan de superflitspaal hangt wel een prijskaartje. De paal kost 50.000 euro. Met welke fabrikant het OM in zee gaat, is nog niet bekend. „Daarvoor is het nog veel te vroeg. Dus over de prijs is in dit stadium dan ook nog niets zinnigs te zeggen. Bovendien worden er niet zomaar wat flitspalen aangeschaft. Eers moet blijken dat ze hun werk goed doen.”

Van Dam stelt dat er niet zomaar

Lees ook: Offensief voor veilig verkeer

In België staat er momenteel één, maar of die nuttig is, is bij het OM nog niet bekend. „In Duitsland staat nu een mobiele slimme paal, die kan worden ingezet bij werkzaamheden. De verkeersveiligheid moet voorop staan.”

In onderstaande video wordt uitgelegd hoe een superflitspaal werkt.

Door Redactie