Nieuws/Binnenland
1301494
Binnenland

Stand van zaken Oekraïneverdrag in Kamer

Rutte verlaat de vergaderzaal

Rutte verlaat de vergaderzaal

DEN HAAG - Het kabinet geeft woensdag in de Tweede Kamer de laatste stand van zaken over het slepende overleg met andere EU-lidstaten over het samenwerkingsverdrag met Oekraïne. Nederland wil dat bij het verdrag een verklaring wordt gevoegd die ,,recht doet'' aan de Nederlanders die nee stemden bij het Oekraïne-referendum.

Rutte verlaat de vergaderzaal

Rutte verlaat de vergaderzaal

Omdat de onderhandelingen nog lopen, wil het kabinet van VVD en PvdA niet alles zeggen. Dit leidde al tot grote onvrede bij de oppositie.

De informatie wordt gegeven in een debat over de Europese top donderdag in Brussel. Op die top van Europese leiders wil premier Mark Rutte overeenstemming bereiken over de verklaring. Lukt dat niet, dan zal Nederland het Oekraïne-verdrag niet bekrachtigen en gaat het in deze vorm niet door.

Tijdens het raadgevend referendum in april stemde een meerderheid tegen het verdrag. Het kabinet wil een juridisch bindende verklaring waarin tegemoet wordt gekomen aan de bezwaren van de nee-stemmers, bijvoorbeeld dat Oekraïne niet tot de EU mag toetreden.