Nieuws/Binnenland
1301713307
Binnenland

Ministerie van Justitie was afgesloten vanwege protest

DEN HAAG - Het ministerie van Justitie en Veiligheid (JenV) is dinsdagavond voor een kwartier hermetisch afgesloten geweest. De reden daarvoor was een demonstratie, die vlakbij plaatsvond en waarbij vuurwerk werd afgestoken. Ook was er een rookbom te zien.

In het ministerie, waar de persconferentie plaatsvond, waren nog ambtenaren en journalisten aanwezig. Rond 21.30 uur mochten zij weer naar buiten

Tijdens de persconferentie was volgens aanwezigen veel herrie te horen, werd er vuurwerk richting het ministerie gegooid. Rond een satellietwagen van de NOS dromden zo veel mensen samen, dat de technicus uit voorzorg het ministerie in vluchtte. Ook was er een rookbom te zien.

„Vanwege de veiligheidssituatie is het pand inmiddels hermetisch afgesloten”, laat een van de aanwezigen weten. Onder andere journalisten, ambtenaren en bewindslieden zitten nog binnen. De politie Den Haag bevestigt dat er vuurwerk is afgestoken. „We hebben nog geen aanhoudingen verricht. Er staan nog wat groepjes demonstranten buiten, maar anderen vertrekken momenteel weer.”

Tekst loopt verder onder de tweet.

Vijftig demonstranten

De politie bevestigt dat de uitgangen van het gebouw werden afgesloten omwille van de veiligheid. Die beslissing werd genomen door de beveiliging van het ministerie, aldus de politie.

Op enig moment hadden betogers ook de parkeergarage van het ministerie geblokkeerd. De politie moest hen met wapenstokken uiteen slaan om twee auto’s de mogelijkheid te bieden uit te rijden.

De demonstratie is een lawaaiprotest van tegenstanders van de coronamaatregelen. Het begon rond 19.00 uur, de tijd dat ook de persconferentie begon van Rutte en De Jonge. Daarin zijn versoepelingen aangekondigd, maar ook het gebruik van de coronapas. Een coronatoegangsbewijs is vanaf 25 september nodig om toegang te krijgen tot bijvoorbeeld de horeca en theaters.

De demonstratie was niet vooraf aangekondigd bij de gemeente Den Haag, liet een gemeentewoordvoerder weten.

Rond 21.00 uur waren er nog minder dan vijftig demonstranten over, maar velen zijn ook al vertrokken. Aanhoudingen zijn er vooralsnog niet geweest, aldus de politie.

Bespuugd

Ook journalisten ervoeren een dreigende sfeer tijdens het coronaprotest. Een technicus die in een satellietwagen van de NOS zat, voelde zich niet veilig toen de demonstranten bij de wagen in de buurt kwamen. Hij verliet daarom het voertuig en vluchtte naar binnen, meldde een woordvoerder van de NOS. Doordat de satellietwagen niet meer bemand was, moest er een nieuwe verbinding worden gemaakt en ging het beeld van de persconferentie korte tijd op zwart.

Hoofdredacteur Gert-Jaap Hoekman van NU.nl liet op Twitter weten dat een auto van de redactie is bespuugd en dat een verslaggever buiten door de dreigende sfeer zijn werk niet kon doen. Journalistenvakbond NVJ liet in een reactie weten dat het „verdrietig en onbegrijpelijk is” dat journalisten niet gewoon hun werk kunnen doen zonder zich onveilig te voelen.