Nieuws/Buitenland
1301898
Buitenland

Spectaculaire goudroof op Franse snelweg

LYON - Bij een overval op een geldtransportwagen is maandag bij Lyon 70 kilo goudpoeder buitgemaakt. De vier overvallers sloegen toe bij een afslag van de autosnelweg A6. De buit heeft een marktwaarde van 2,5 miljoen euro. De politie heeft een klopjacht geopend.

De auto van het waardetransportbedrijf Loomis werd gedwongen te stoppen door een blokkade van vier auto’s. De twee medewerkers van het transportbedrijf werden opgesloten in hun wagen, waarna de dieven het goud verzamelden. Dat meldden Franse media. Daarop staken de mannen het busje in brand. Toegesnelde agenten konden de opgesloten mannen op tijd uit het voertuig bevrijden. Ze bleven ongedeerd.

Werknemer

De onderneming Loomis was vlakbij, ook aan de noordrand van Lyon, in 2009 het slachtoffer van een spectaculaire diefstal van een waardetransportwagen. Een werknemer, Toni Musulin, die er al tien jaar werkte, reed met 11,6 miljoen euro weg. De wagen werd korte tijd later leeg teruggevonden. Ook de verstopte buit werd voor een groot deel, 9,1 miljoen euro, snel in Lyon achterhaald. De dader werd na elf dagen ingerekend. Hij kreeg vijf jaar wegens diefstal en kwam in september 2013 vrij. Hij heeft nooit gezegd waar de resterende 2,5 miljoen zijn gebleven.

Juwelenroof

De laatste grote overval op een waardetransport in Frankrijk was ook aan de A6. In maart vorig jaar overvielen naar schatting vijftien personen een waardetransportwagen bij de tolpoorten ter hoogte van Avallon, ongeveer halverwege de snelweg Parijs - Lyon. Daarbij werd voor naar schatting 9 miljoen euro aan juwelen geroofd.

Die roof wordt gelinkt aan de Pink Panthers, een goed geoliede roversbende die actief is in Europa, het Midden-Oosten, Azië en de VS. De bende werd in één klap wereldberoemd met de spraakmakende diamantroof in Londen in 1993. De bende verstopte de steen van 500.000 pond in een pot gezichtscrème, een truc die ook te zien is in de gelijknamige film The Pink Panther.