Nieuws/Binnenland

Giftige stoffen na recycling in speelgoed

Kinderen spelen met de klassieke Rubik’s Cube.

Kinderen spelen met de klassieke Rubik’s Cube.

Xinhua / eyevine

UTRECHT - Plastic speelgoed kan giftige stoffen bevatten als daarin elektronisch afval is verwerkt. Hoge concentraties gif zijn onder meer gevonden in de Rubik's Cube, een kubus met gekleurde vakjes, en autootjes. De schadelijke stoffen kunnen het zenuwstelsel aantasten en gevolgen hebben voor de hersenontwikkeling van kinderen, de hormoonhuishouding en de voortplanting.

Kinderen spelen met de klassieke Rubik’s Cube.

Kinderen spelen met de klassieke Rubik’s Cube.

Xinhua / eyevine

Dat blijkt uit internationaal onderzoek in 26 landen, waaronder Nederland. Het is uitgevoerd door een Tsjechische milieuorganisatie en IPEN, een netwerk van ongebonden organisaties in ruim honderd landen.

Het gevaar zit in de kunststof omhulsels van de elektronische apparaten. De gifstoffen OctaBDE en DecaBDE kwamen voor in 90 procent van de onderzochte spullen. Bijna de helft van alle producten bevatte HBCD. Niet alleen kinderen lopen gevaar maar ook werknemers die zich bezighouden met deze recycling.

De stoffen zijn in de Europese Unie verboden, maar de recycling gebeurt vaak in landen in Afrika en Azië waar de regels soepeler zijn. ,,Het gif blijft hierdoor in de keten terugkomen. Controle is ook moeilijk. Het liefste zien we een etiket zoals bij cosmetica waar de ingrediënten op staan, maar dat is nu niet verplicht'', zegt een woordvoerster van WECF, een netwerk van vrouwen- en milieuorganisaties, en lid van IPEN.

De organisaties willen dat de omhulsels van de apparaten worden verwijderd voordat recycling plaatsheeft. Daarnaast bepleiten ze wereldwijd strengere limieten voor gevaarlijke stoffen. Binnenkort is er een conferentie hierover in Genève.