Nieuws/Buitenland
1302137
Buitenland

’Trump wil Exxon-baas Tillerson op BuZa’

Rex Tillerson

Rex Tillerson

NEW YORK - Donald Trump wil Rex Tillerson, de baas van de oliemaatschappij Exxon Mobil die een hechte zakelijke relatie heeft met de Russische president Vladimir Poetin, voordragen als minister van Buitenlandse Zaken. Dat meldt NBC News zaterdag op basis van twee bronnen bij het overgangsteam van de aankomende Amerikaanse president.

Rex Tillerson

Rex Tillerson

NBC tekent erbij aan dat bij Trump niets vaststaat, totdat hij het zelf bekendmaakt. Maar de Republikein had zaterdag een meer dan twee uur durend gesprek met Tillerson in de Trump Tower in New York. Twee belangrijke adviseurs van Trump, chef-strateeg Stephen Bannon en schoonzoon Jared Kushner, hielden hem volgens de New York Times voor dat de Tillerson van een ,,ander kaliber'' is dan de andere opties, zoals Mitt Romney, de Republikeinse presidentskandidaat van 2012, of Bob Corker, de voorzitter van de Commissie Buitenlandse Betrekkingen van de Senaat.

Trump maakt zijn keuze vermoedelijk volgende week bekend. Eerder trok Rudy Giuliani zich terug als kandidaat voor een hoge post in de regering.

Tillerson (64) zou voormalig VN-ambassadeur John Bolton onder zich kunnen krijgen als onderminister voor de dagelijkse leiding van het departement. De Exxon-topman heeft de afgelopen 41 jaar alleen maar gewerkt bij het olieconcern of de voorloper daarvan.

Poetin kent hij al meer dan twintig jaar. De Russische president verleende hem in 2013 een Vriendschapsorde. Het jaar daarop belandde de relatie tussen Washington en Moskou door de annexatie van de Krim en de Russische schaduwoorlog in het oosten van Oekraïne op een dieptepunt.