Nieuws/Buitenland
1302151
Buitenland

Bloedbad onder wachtende militairen in Jemen

ADEN - Jemenitische militairen die in de havenstad Aden stonden te wachten op de uitbetaling van hun soldij, zijn het slachtoffer geworden van een bloedige zelfmoordaanslag. Tientallen soldaten kwamen om het leven.

De dader blies zichzelf op bij militairen die voor een legerbasis stonden te wachten om hun loon in ontvangst te nemen. Volgens een lokale veiligheidsfunctionaris vielen zeker vijftig doden en raakten ongeveer zeventig mensen gewond. Andere veiligheidsbronnen spreken over zeker 37 overleden slachtoffers.

De verantwoordelijkheid voor de aanslag is via internet opgeëist door Islamitische Staat. De terreurgroep claimde eerder al vergelijkbare aanslagen aanslagen te hebben gepleegd in de havenstad. Ook de extremisten van al-Qaeda zijn actief in het land.

In Jemen woedt al zo'n anderhalf jaar een burgeroorlog. Een internationale coalitie onder leiding van Saudi-Arabië vecht sinds 2015 tegen de Houthi-rebellen en hun bondgenoten, om de macht terug te geven aan de verdreven president Abd-Rabbu Mansour Hadi.

Bij de gevechten zijn tot dusver zeker 10.000 mensen om het leven gekomen.