Nieuws/Binnenland
1302239
Binnenland

Analyse ’Waar Martin was, was het nooit saai’

Martin Kok, ex-crimineel en crimeblogger

AMSTERDAM - Zelfbenoemd misdaadjournalist, crimineel, hoerenbaas, maar vooral drijvende kracht achter misdaadsite Vlinderscrime.nl. Na jaren achter de tralies, leek het alsof Martin Kok eindelijk een manier vond zijn geld legaal te verdienen. Zijn website werd soms meer dan een miljoen keer per maand aangeklikt, waardoor adverteerders hem steeds beter wisten te vinden.

Inventiviteit kon Martin sowieso niet worden ontzegd. Ooit regelde hij prostituees voor medegedetineerden en zorgde tot afgrijzen van een onoplettende TNT-Post voor postzegels met beeltenis van Willem Holleeder op de luchtplaats van de gevangenis in Vught. Holleeder was sowieso geen goede vriend van Martin. Na diens arrestatie provoceerde Kok bij Pauw ’s lands beruchtste crimineel. „Hé neus, lekker nooit meer naar huis”, gniffelde Kok voor de camera. Hij maakte er, vast anticiperend op een mogelijke levenslange gevangenisstraf voor Holleeder, nog fijntjes een lange neus bij.

Kwetsen

Niemand was veilig voor zijn site. Recent nog werd het woonadres van een officier van justitie onthuld, kort nadat Kok foto’s van moordverdachte Dino Soerel online plaatste. Die was daar vast niet blij mee. Kopstukken van de Mocro-Maffia ontzag hij ook niet. Kiekjes met kwetsende teksten werden bij verdachten in het liquidatie-onderzoek 26Koper niet met gejuich ontvangen maar beantwoord met rechtszaken. Een verdere escalatie zat eraan te komen. Het kon Martin Kok allemaal niet schelen. Zijn madeliefjes plukte hij het liefst aan de uiterste rand van het ravijn. Waarschuwingen van de politie dat zijn leven gevaar liep, deerden hem evenmin. Het moet voor zijn moordenaars een koud kunstje zijn geweest te achterhalen dat hun doelwit donderdagavond bij seksclub Boccaccio zat.

’Café de Boc’ was een soort stamkroeg voor de markante misdaadscribent. Kok een crimereporter noemen is over de top. Aan gedegen onderzoek deed hij niet en hoor en wederhoor was alleen maar lastig. Je gaat een mooi verhaal toch niet doodchecken? Alles wat views kon opleveren gooide hij plompverloren op zijn site. Kleurrijk was Martin wel. Innemend en humoristisch ook. Misdaadbestrijders, misdaadbeschrijvers, rechtbankjournalisten en misschien ook wel de onderwereld gaan hem hoe dan ook missen. Want waar Martin was, was het in ieder geval nooit saai.

Reacties of tips over de aanslag op Martin Kok: j.van.den.heuvel@telegraaf.nl of m.van.wely@telegraaf.nl