Nieuws/Binnenland
1302281655
Binnenland

Politie houdt 334 betogers aan op Museumplein

AMSTERDAM - Bij de demonstratie op het Amsterdamse Museumplein heeft de politie zondag 334 mensen aangehouden. Zij voldeden niet aan het bevel van de politie om weg te gaan. Volgens een woordvoerster zijn ze nog dezelfde dag weer vrijgelaten met een proces-verbaal op zak.

In totaal kregen 305 mensen ook een gebiedsverbod opgelegd. Dat betekent dat ze in de periode van 3 april tot en met 6 juni niet op het Museumplein mogen komen, aldus de woordvoerster. Doen ze dat wel, dan kunnen ze opnieuw worden aangehouden. Volgens het Openbaar Ministerie is het overtreden van een gebiedsverbod een misdrijf. De officier van justitie bepaalt vervolgens wat de gevolgen zullen zijn.

De politie kwam in actie nadat een groep van zo’n duizend betogers weigerde te vertrekken. Aangezien de aanwezigen zich niet aan de coronamaatregelen hielden, werd besloten de demonstratie te ontbinden. Na waarschuwingen en bevelen van de politie werd opnieuw het waterkanon ingezet om de betogers te verdrijven.

Arnold Karskens

Onder de arrestanten was ook Arnold Karskens, voorzitter van omroep Ongehoord Nederland, die verslag deed van het protest. Volgens de politie bevond hij zich tussen de demonstranten en gaf hij geen gehoor aan het bevel om weg te gaan. Na het tonen van zijn perskaart is hij volgens een woordvoerster weer vrijgelaten.

Het Museumplein was voor de zoveelste week op rij het toneel van een protest tegen de coronamaatregelen. Vorige week werd bekend dat de politieoptredens bij demonstraties op het Museumplein de afgelopen weekenden bij elkaar tot dan toe ruim 5,5 miljoen euro hebben gekost. De politie moest sinds 17 januari tot deze zondag elf keer optreden op het plein in de hoofdstad.