1302440
Nieuws

Extra exemplaar voor kinderkamer, keuken of naast de voordeur

Tweede kerstboom dé trend dit jaar

Kerstbomenkweker Frank Bos doet goede zaken met zijn Nordmannen.

Kerstbomenkweker Frank Bos doet goede zaken met zijn Nordmannen.

Amsterdam - De tweede kerstboom lijkt dit jaar de nieuwste trend te worden tijdens de komende feestdagen. De kerstbomenkwekers in ons land spinnen daarmee garen bij de opleving van de economie. Want naast een ’hoofdboom’ schaffen veel huishoudens dit jaar een tweede, kleinere boom aan, zo melden de kerstbomenproducenten. Een echte boom blijft overigens favoriet boven een kunst-exemplaar.

Kerstbomenkweker Frank Bos doet goede zaken met zijn Nordmannen.

Kerstbomenkweker Frank Bos doet goede zaken met zijn Nordmannen.

Het totaal aantal verkochte bomen nadert dit jaar de 2,3 miljoen exemplaren, het hoogste aantal sinds jaren, zo becijferde de Vereniging van Nederlandse Kerstbomenkwekers (VNK) aan de hand van de binnengekomen bestellingen. Vorig jaar lag dit nog rond de 2,1 miljoen.

De prijzen zijn vrijwel hetzelfde als in voorgaande jaren. Een twee meter hoge Nordmann, de populairste boom, kost 25 tot 30 euro in regio’s als het noorden en de Veluwe. In de Randstad zijn ze doorgaans 5 tot 10 euro duurder.

Volgens de Groningse kweker Jaap Bolhuis, secretaris van de VNK, is er dit seizoen meer dan voorgaande jaren animo voor kleine bomen tot 1.25 meter: „Populair onder ouderen en studenten, maar ook om als ’tweede boom’ te dienen.” Volgens Bolhuis is er dit jaar 5 tot 10 procent meer vraag naar zo’n ’tweede boom’: „Voor in de kinderkamer, keuken of naast de voordeur.”

Die tendens signaleert ook Frank Bos van Greenteam Europe, met vestigingen door heel Europa en wereldleider als het gaat om het kweken van kerstbomen: „Zo’n ’tweede boom’ is normaal het eerste waar je in tijden van crisis op bezuinigt, maar het kan dit jaar blijkbaar weer. Hetzelfde geldt voor de kerstkrans, waar ook meer vraag naar is. Onder het motto ’my own christmas tree’ proberen we bovendien de jeugd steeds vroeger enthousiast te maken voor de kerstboom. Kleine boompjes tot 50 cm met daarin onder meer Walt Disney-figuren. Een experiment sloeg vorig jaar dusdanig aan dat we ermee doorgaan.”

Overigens valt er aardig te besparen op een kerstboom want er wordt weer fiks gestunt met de prijzen. Ikea biedt zelfs een boom (kleiner dan 1.40 meter) voor een euro aan. Al gaat het wel om een specifieke actie: je betaalt dan 20 euro en krijgt een tegoedbon om 19 euro in de winkel te besteden. Maar ook tuincentra, doe-het-zelfzaken en supermarkten als Intratuin, Groenrijk, Gamma, Praxis, Albert Heijn en Aldi bieden bomen tegen soms regelrechte dumpprijzen aan. Al is het wel verstandig de kwaliteit te testen door even flink aan de boom te schudden. Als niet alleen bruine, maar ook groene naalden uitvallen, is dat een veeg teken. Bomen die uit eigen land komen, zijn doorgaans verser dan bomen die vanuit het buitenland worden geïmporteerd. Zie ook Kerstboomprijzen.nl voor de meest actuele prijsvergelijkingen.

Wie zelf aan de slag wil, kan vanaf zaterdag een boom omzagen in de Schoorlse Duinen en het nationaal park De Hoge Veluwe. Het scheelt de natuurbeheerders werk en menigeen vindt het prettig om een boom uit de natuur te halen.

Lees ook: Wat kost een kerstboom?