1302459
Nieuws

'Pensioenmeevaller is geld dat er niet is'

Amsterdam - Dat grote pensioenfondsen door een kleine rentestijging (toekomstige) uitkeringen niet gaan korten in 2017, vinden twee pensioenexperts een slecht signaal.

„Ze blijven geld uitdelen dat er niet is”, zegt Hans van Meerten, bijzonder hoogleraar pensioenrecht. Hij reageert op pensioenbazen van PFZW, PME en PMT, die menen door rentestijgingen na de verkiezing van Trump in 2017 niet te hoeven korten. De ingreep lag heel 2016 op de loer.

Huidige dekkingsgraden liggen bij PFZW en PMT op ongeveer 92% en 96%. Dat is hoger dan de kritieke grenzen die kortingen vereisen. Maar er is dus slechts 92 en 96 cent in kas voor elke euro aan toekomstige uitkeringen. Eind 2019 moet een niveau van 105% bereikt zijn.

Download het DFT Whitepaper Alles wat je moet weten over je pensioen

„Pensioenfondsen doen er weer alles aan om niet te hoeven korten, door invloed van de machtige gepensioneerden. Maar zo maken zachte heelmeesters stinkende wonden”, zegt pensioendeskundige Theo Gommer, advocaat van Gommer & Partners. Hij vindt dat fondsen moeten mikken op een dekkingsgraad van zeker 110%, omdat je dan risicovoller mag beleggen, met kans op meer rendement.

„Minimale kortingen helpen ook niet, het moet rigoureuzer. Dat hadden ze in 2011 al moeten doen.” Volgens Gommer gaan pensioenfondsen als ze niets doen nooit op een gezond niveau komen zonder rentestijgingen. Nu gokken ze door niet te korten op die rente. Maar die kan ook lang laag blijven, zoals in Japan.”

Hoogleraar Van Meerten vindt dat toezichthouder DNB moet opkomen voor het belang van jong en oud door pensioenfondsen tot actie te manen. „Ook al ligt dat buiten hun mandaat.”

Lees ook: Grote pensioenmeevaller