1302508
Binnenland

Vakantievierende vluchteling aangepakt

Dijkhoff kwam in actie na het Telegraaf-artikel over terugkerende Eritreeërs.

Dijkhoff kwam in actie na het Telegraaf-artikel over terugkerende Eritreeërs.

Den Haag - Vluchtelingen die vakantie vieren in hun land van herkomst, worden strenger aangepakt. Nederland en België gaan samenwerken om hun verblijfsvergunning af te kunnen pakken.

Dijkhoff kwam in actie na het Telegraaf-artikel over terugkerende Eritreeërs.

Dijkhoff kwam in actie na het Telegraaf-artikel over terugkerende Eritreeërs.

Beide landen hebben te maken met de zogenoemde ’terugreizigers’. Dat zijn vluchtelingen die terugreizen naar hun land van herkomst. Inderdaad: uitgerekend het land waarover ze zeggen dat ze er gevaar lopen. Wie betrapt wordt op deze praktijk verliest wat staatssecretaris Dijkhoff (Veiligheid en Justitie) betreft direct de verblijfsvergunning. De ’vluchteling’ toont zo immers zelf aan dat voor hem de kust veilig is in het land.

De controle op dat terugreizen wordt nu verder aangescherpt. Deze krant onthulde eerder dit jaar al dat Eritreeërs met een vluchtelingenstatus gewoon naar hun herkomstland op vakantie gaan en daar op Facebook zelfs over opscheppen. Zij blijken weinig te vrezen hebben van het heersende regime.

Dijkhoff beloofde na dat Telegraaf-artikel al het terugreizen beter te gaan onderzoeken. Maar het bleek dat dit niet altijd gemakkelijk gaat.

„We kregen tijdens controles hierop het gevoel dat ze wel zo slim zijn om niet vanuit het land te reizen dat ze bescherming biedt”, zegt de staatssecretaris. En als de vluchteling via een ander land reist, heeft Nederland er niet altijd goed zicht op. België blijkt hetzelfde probleem te hebben, merkte Dijkhoff. ’Nederlandse’ vluchtelingen vliegen via het Belgische Zaventem en andersom blijkt men voor Schiphol te kiezen. De twee landen tekenen daarom vandaag een akkoord over dat ze informatie gaan uitwisselen.

De staatssecretaris stelt nog niet te kunnen zeggen hoeveel verblijfsvergunningen zijn ingetrokken vanwege terugreizen. Dijkhoff kan wel melden dat het meermaals gebeurd is, onder meer bij mensen uit Irak, Iran en Soedan. Het gebeurt ook dat mensen met een asielstatus naar een buurland van hun herkomstland op vakantie gaan om daar hun gevluchte familie, vaak ondergebracht in kampen, op te zoeken. Dat is wel toegestaan.

Dijkhoff tekent het akkoord vandaag samen met zijn Belgische collega, staatssecretaris Theo Francken, in Brussel. Hij hoopt dat de EU het systeem breed over gaat nemen. „We proberen hier andere landen voor te enthousiasmeren. Maar we wilden dit nu eerst samen afspreken om snel te kunnen handelen.”