Nieuws/Binnenland
1302519
Binnenland

Verlies bij PvdA zeker

DEN HAAG - Aan het Binnenhof gaan na Wilders vandaag alle ogen richting Amsterdam. Daar wordt bekend wie de leider van de PvdA wordt. De lijsttrekkersverkiezing had de kwakkelende partij nieuw elan moeten brengen. Maar sociaaldemocraten zagen een kunstmatige, pijnlijke strijd tussen de twee mannen die de afgelopen jaren juist samen de kar trokken. Resultaat: vandaag verliest de PvdA, want één van hun kanonnen wacht de achterdeur.

Gekonkel in de wandelgangen, het vertrek van een fractielid en een nieuw dieptepunt in de peilingen. Zelfs nadat de stembussen deze week waren gesloten, bleef de sfeer tussen de teams van Samsom en Asscher grimmig. Zo klonk uit het Samsom-kamp dat de fractievoorzitter vandaag alleen de pers te woord te staat als hij de overwinning kan claimen. De twee kandidaten krijgen de uitslag een klein halfuurtje van tevoren te horen. Mocht de huidige PvdA-voorman zijn functie moeten neerleggen, dan zal hij zich schielijk uit de voeten maken. Volgens zijn woordvoerder om de winnaar het podium te gunnen.

Maar vanuit het campagneteam van Asscher werd daar gisteren verontwaardigd op gereageerd. „Serieus? Dat is nieuw. Hoort hij ons niet te feliciteren dan?!”, klonk het daar. De uitdager van Samsom zal zelf sowieso bij de bekendmaking van de uitslag aanwezig zijn, „zodat hij zich ook bij verlies volmondig achter de winnaar kan scharen”.

De PvdA maakt om 16.30 uur bekend of de leden Samsom, die de partij sinds 2012 leidt, nog een kans gunnen of hun hoop vestigen op Asscher. Twee recente peilingen duiden erop dat de fractievoorzitter en de vicepremier nauwelijks voor elkaar onderdoen. De ene gaf Samsom een kleine voorsprong, bij de andere was dat andersom.

Lees meer: Eén kanon weg door achterdeur (premium)