Nieuws/Binnenland
1302529
Binnenland

‘Algoritmes Google en Facebook bedreigen democratie’

MAASTRICHT - Algoritmes van websites als Google en Facebook zijn een gevaar voor onze democratie. Mensen worden hierdoor alleen maar geconfronteerd met opvattingen die hun eigen gelijk nog eens benadrukken.

Dat stelt Eurocommissaris Frans Timmermans, die donderdagavond in Maastricht in discussie ging met burgers die hem het hemd van het lijf mochten vragen. Hij signaleerde door algoritmes, op basis waarvan een automatische nieuwsselectie wordt gemaakt voor de gebruiker, het kritisch denken van een jonge generatie wordt aangetast.

“Dat is een gevaar voor onze democratie”, zei hij. De eerste vicevoorzitter van de Europese Commissie stelde ook dat het zogeheten ‘post truth’ tijdperk lijkt te zijn aangebroken. Hij verwees daarmee naar de Amerikaanse verkiezingscampagne waar de waarheid en feiten niet langer heilig waren en de verspreiding van nepnieuws een grote vlucht nam.

Een oplossing is onderwijs, stelde Timmermans. Jongeren moeten op school kritisch leren denken. “We moeten ons niet opsluiten in onze eigen meningen.”