Nieuws/Binnenland
1303134
Binnenland

Mestwet: Van Dam onder vuur

Staatssecretaris Van Dam (EZ)

Staatssecretaris Van Dam (EZ)

DEN HAAG - Staatssecretaris Van Dam (Economische Zaken) ligt onder vuur in de Tweede Kamer nu blijkt dat Brussel hem in juli al waarschuwde voor problemen met een nieuw Nederlands meststelsel.

Staatssecretaris Van Dam (EZ)

Staatssecretaris Van Dam (EZ)

Van Dam maakte in oktober op de valreep bekend dat de Europese Commissie zijn plannen in september afkeurde vanwege staatsteunregels. De invoering van het stelsel voor melkveehouders wordt daarom een jaar uitgesteld.

Brussel eiste tegelijkertijd wel maatregelen voor 2017 de mestproductie drastisch te beperken. Om die reden heeft de sector een noodakkoord moeten sluiten voor komend jaar. De maatregelen kosten tientallen miljoenen euro’s.

Staatssecretaris Van Dam liet in interviews en tijdens twee grote bijeenkomsten met boeren in duidelijke woorden verstaan dat hij „verrast” was over de boodschap uit Brussel.

Uit een brief die hij dinsdagavond aan de Tweede Kamer stuurde blijkt dat Europese ambtenaren al op 7 juli hebben aangegeven problemen te zien met het Nederlandse mestplan.

De Tweede Kamer reageert verbolgen. „Ontluisterend dat de staatssecretaris zo lang niets gedaan heeft. Hij had ons hier eerder over moeten informeren. Dit is zeer relevant”, zegt SGP-Kamerlid Dijkgraaf. Ook D66-Kamerlid Koser Kaya vindt dat de bewindsman iets heeft uit te leggen. CDA-Kamerlid Geurts eist nu volledige openheid van zaken over alle communicatie met Brussel: „De onderste steen moet boven komen.”