Nieuws/Buitenland
1303140
Buitenland

’Trump fout met Air Force One’

De Air Force One is bijna aan vervanging toe.

De Air Force One is bijna aan vervanging toe.

WASHINGTON - Het Witte Huis tikt Donald Trump op z’n vingers. Volgens de staf van president Barack Obama heeft de president-elect de feiten over de nieuwe Air Force One, het regeringsvliegtuig van de VS, niet op een rijtje.

De Air Force One is bijna aan vervanging toe.

De Air Force One is bijna aan vervanging toe.

Trump vindt dat de bestelling van het nieuwe dienstvliegtuig moet worden geschrapt. De kosten van de Boeing, volgens Trump 4 miljard dollar, zijn volgens de toekomstig president van Amerika veel te hoog, zo liet hij via Twitter weten.

Het Witte Huis laat bij monde van zegsman Josh Earnest weten geen idee te hebben hoe Trump aan het bedrag komt. „De bedragen die genoemd worden, hoe zullen we het zeggen, komen niet eens in de buurt van de deal die het Ministerie van Defensie met Boeing heeft gesloten.” Wat de omvang van de order dan wel precies is, maakte het Witte Huis niet bekend.

Hoewel het nieuwe Air Force One zelfs op de tekentafel nog niet af is, zijn Trumps zorgen over de hoge kosten niet helemaal uit de lucht gegrepen. Een kritisch rapport van de Amerikaanse rekenkamer schatte de kosten in maart op 3,2 miljard dollar. Het budget van 2,9 miljard zou dus bij voorbaat al zijn overschreden.

De Amerikaanse luchtmacht heeft een contract van ruim 25 miljard dollar met Boeing. Daarvan zou $1,65 miljard bestemd zijn voor de toekomstige vervanging van twee presidentiële vliegtuigen.

Trump beschikt zelf over een Boeing 757. Hij heeft deze 'Trump Force One' veelvuldig ingezet tijdens zijn verkiezingsstrijd tegen Democrate Hillary Clinton.