Nieuws
1303148
Nieuws

Bankaandelen schieten omhoog

Banken plussen dinsdagmiddag opeens fors op de beurzen in heel Europa. Richting het slot van de handelsdag sloot ING met 4,4% winst stevig aan kop op het Damrak. Italiaanse probleembanken veren op.

Op het Damrak sloot ABN Amro 4,7% hoger.

Overal maakten de banken een extra spurtje richting het beursslot. Zorgen over het Italiaanse referendum en gevolgen voor de bankensector zijn verdwenen, aldus ABN Amro.

 

De markt vermoedt een reddingsplan voor probleembank Banca Monte dei Paschi di Siena. Dat zoekt voor eind december €5 miljard kapitaalsteun, anders valt de oudste bank van het land om.

Het bestuur van de toezichthouder voor Europese banken heeft dinsdagmiddag in Frankfurt overleg met het bestuur van Banca Monte dei Paschi di Siena. Omdat particuliere investeerders uit het Midden-Oosten afhaakten, zou de de bank toch op staatsteun aangewezen zijn.

Deutsche piekt

Beurzen van Frankfurt en Parijs klommen zonder concreet plan 0,9% respectievelijk 1,4%.

Deutsche Bank en Commerzbank, met grote posities in Italiaanse markten, gingen respectievelijk 8% en 6,5% opwaarts, in Frankrijk won Société Générale 6,5%, BNP Paribas versterkte zich met 5,7% winst.

In Londen stegen HSBC, Barclays en RBS met respectievelijk 5,4% en 4,4% en 3,9% winst bij de slotbel.

Italiaanse financials bewogen in reactie verschillend: Banca Monte dei Paschi di Siena won 0,9%.

De grootste Italiaanse bank, Unicredit, eindigde met 13% winst en Banca Popolare di Milano pluste met 9%. Ook de kleinere Banca popolare dell'Emilia Romagna won 7,1%.

Het huidige herstel staat overigens in de schaduw van hun grote verliezen op de beurzen afgelopen weken.

Volg financieel nieuws live met deze gratis app van DFT