Nieuws/Binnenland
1303152
Binnenland

Datalek gemeenten na gestolen laptop groter

HARDERWIJK - Nog eens acht Nederlandse gemeenten zijn getroffen door een groot datalek. Gegevens van duizenden inwoners liggen daardoor mogelijk op straat. Afgelopen maandag kwam al aan het licht dat een gestolen laptop voor een datalek bij een aantal Limburgse gemeenten heeft gezorgd.

Het lek breidt zich nu uit met onder andere de gemeenten Zeewolde, Harderwijk, De Marne, Medemblik, Gemert-Bakel, Blaricum, Eemnes en Laren. Mogelijk melden zich de komende dagen nog meer gemeenten met het probleem.

Gemeente Laren meldt dat een leverancier van het bedrijf BEL Combinatie eigenaar is van de laptop. Een woordvoerder van de gemeente Harderwijk kon tegen De Telegraaf omwille van het onderzoek niet bevestigen dat het allemaal om dezelfde laptop gaat, maar die kans is wel aanwezig. Harderwijk meldt op haar site dat het gaat om persoonsgegevens als naam, geboortedatum, adresgegevens, geslacht en Burgerservicenummers. Inlogcodes, bankrekeningnummers, DigiD-gegevens, mailadressen of wachtwoorden zouden niet in het bestand voorkomen.

Maandag werd bekend dat gegevens van inwoners van zeker acht Limburgse gemeenten en die van Zutphen en Noordenveld mogelijk op straat liggen. Ze staan vermoedelijk op een gestolen laptop. De laptop is van een medewerker van een bedrijf dat voor gemeenten de onroerendezaakbelasting regelt.

Met een burgerservicenummer en persoonsgegevens kunnen kwaadwillenden bijvoorbeeld illegaal toeslagen aanvragen. De eigenaar van de laptop kan niet garanderen dat alle lijsten met gegevens zijn gewist.