Nieuws
1303216
Nieuws

Gemalto gaat krimpende mobiele markt te lijf

AMSTERDAM (AFN) - Inzetten op 'internet of things' is voor Gemalto de manier om de krimpende markt voor chips voor mobieltjes te compenseren. Dat zei topman Philippe Vallée van de aan de beurs in Amsterdam genoteerde onderneming dinsdag. Hij wil daarom ook dat de digitale beveiliger nog nauwer gaat samenwerken met klanten om beter te weten wat voor soort systemen en apparaten zij graag met elkaar verbonden zouden zien.

Tot voor kort kon Gemalto nog profiteren van een grote vraag naar prepaid-simkaarten in Afrika en Azië, maar die markt heeft de laatste tijd een knauw gekregen door aangescherpte regelgeving in veel landen. In de wereldwijde verkopen van smartphones zit volgens de baas van het technologiebedrijf daarbij nauwelijks nog groei.

Gemalto probeert het wegvallen van de omzet van mobiele chips op te vangen door aan tal van bedrijven zogeheten e-sims te verkopen. Dat zijn chips om apparaten met elkaar te verbinden. Met de opkomst van zelfrijdende auto's en slimme beveiligingscamera's en koelkasten is er een grote vraag ontstaan naar technologie om die apparaten op een veilige en gebruiksvriendelijke manier op netwerken aan te sluiten. Deze markt groeit volgens de Fransman komende tijd waarschijnlijk met zo'n 15 procent per jaar.

Tegenslag

Maar daarbij is het wel goed om te weten wat klanten precies willen. Gemalto heeft veel technologie in huis die met een paar kleine aanpassingen zo voor andere doeleinden ingezet kan worden. ,,Een scanner voor paspoorten kan bijvoorbeeld ook goed gebruikt worden op een postkantoor'', aldus Vallée. ,,Dit kan voor ons extra omzet genereren.''

De topman is eveneens optimistisch als het gaat om de markt voor beveiligingsoplossingen om cybercriminaliteit tegen te gaan. Ook hier zal de markt waarschijnlijk zo'n 15 procent per jaar aantrekken.

Op het gebied van betalingssystemen ondervindt Gemalto de laatste tijd wel de nodige tegenslag. In de Verenigde Staten wordt momenteel massaal overgestapt op betaalpassen met nieuwe chips. Maar dat proces gaat gepaard met de nodige technische strubbelingen omdat er in Amerika nog veel verouderde technologie wordt gebruikt. Vallée denkt dat het Gemalto uiteindelijk wel lukt om hier binnen een paar jaar goede resultaten te boeken.