Nieuws/Binnenland
1303227
Binnenland

Schoolkinderen leren met project te herdenken

KATWIJK - Tienduizenden kinderen hebben de afgelopen dertig jaar geleerd te herdenken door het project Adopteer een monument. Het onderwijsproject van het Nationaal Comité 4 en 5 mei viert het dertigjarig bestaan donderdag met zeshonderd kinderen in Katwijk.

Zo’n 1500 basisscholen zijn inmiddels aangesloten bij het project, dat is bedoeld om kinderen te leren stilstaan bij de Tweede Wereldoorlog. Leerlingen van groep 7 of 8 kunnen een oorlogsmonument of oorlogsgraf in de buurt van school adopteren en ze leren zo meer over de lokale oorlogsgeschiedenis.

Het leggen van bloemen bij een monument is een van de onderdelen van het project, waarvoor de scholen geld en rouwlinten kunnen krijgen. Ook is er lesmateriaal beschikbaar, met onder meer verhalen van kinderboekenschrijvers Jacques Vriends en Lydia Rood.

De viering van het jubileum vindt donderdag plaats in de TheaterHangaar in Katwijk, waar de cast van Soldaat van Oranje voor de scholieren optreedt. Met een interactieve quiz denken de kinderen mee over herdenken, herinneren en vrijheid. Met de informatie die de quiz oplevert, wordt het project ook de komende jaren nog verder ontwikkeld.