Nieuws
1303461
Nieuws

Sint pakt uit op het Damrak

Sinterklaas brengt een bezoek aan Beursplein 5 en opent samen met zijn corps diplomatique de handel.

Sinterklaas brengt een bezoek aan Beursplein 5 en opent samen met zijn corps diplomatique de handel.

Beleggers in Amsterdam hadden er voorafgaande aan pakjesavond zin in. Het verlies van Renzi bij het Italiaanse referendum was al ingeprijsd, wat leidde tot een typische 'Sell the rumour, buy the fact'.  ArcelorMittal en Aegon stonden hoog op de verlanglijstjes van beleggers.

Sinterklaas brengt een bezoek aan Beursplein 5 en opent samen met zijn corps diplomatique de handel.

Sinterklaas brengt een bezoek aan Beursplein 5 en opent samen met zijn corps diplomatique de handel.

De AEX sloot 1,1% hoger op 454,5 punten. De AMX steeg 1,2% naar 650,4 punten. Elders in Europa sloegen beleggers ook massaal aandelen in. De beurzen in Frankfurt en Parijs klommen 1,7% respectievelijk 1%.

Zakenkabinet

Dat de aandelenbeurzen ondanks het 'nee' bij het Italiaanse referendum terrein wonnen, vindt macro-econoom Léon Cornelissen van Robeco niet vreemd.

,,Enerzijds waren beleggers hier al vanuit gegaan. En afgezien van de risico's voor de Italiaanse banken zorgt het op korte termijn niet voor problemen. Na het vertrek van premier Renzi komt er een zakenkabinet, dat de kieswet gaat wijzigen. Bovendien staat de ECB altijd klaar om indien nodig in te grijpen."

Het 'nee' maakt het bovendien nog waarschijnlijker dat de Europese Centrale Bank donderdag een verlenging van zijn obligatieopkoopprogramma aankondigt.

,,Ik verwacht dat dit met een half jaar zal zijn. En ondanks speculaties over een verlaging van het bedrag, denk ik dat de ECB geen risico wil nemen en maandelijks €80 miljard blijft opkopen", aldus Cornelissen.

Ingeprijsd

December is veelal een goede maar ook een rustige beursmaand. De econoom denkt dat het ditmaal niet anders zal zijn. ,,Economisch gaat het best goed, zeker in de VS. En de markt heeft al een renteverhoging met een kwartje door de Fed later deze maand ingeprijsd. Donald Trump zou misschien nog wel voor enige onrust kunnen zorgen. Zo kon hij het niet nalaten in een tweet China aan te pakken."

In de AEX blonk ArcelorMittal uit met een winst van 4,9%, geholpen door goed nieuws over de Chinese economie en een positief rapport van ABN Amro over de staalsector.

Aegon en ING volgden met plussen van 4% respectievelijk 2,4%, geholpen door de oplopende obligatierentes in Europa.

Ahold Delhaize klom 2,2%, met dank aan een koopadvies van de Franse vermogensbeheerder Natixis.

KPN was met een 1,4% lager slot de gebeten hond. Onderzoeksbureau Telecompaper meldde dat de inkomsten van televisieaanbieders als KPN de komende jaren minder sterk zullen groeien. 

ASR eindigde bij de middelgrote fondsen met een plus van 3,8% bovenaan, na een rapport van ABN Amro-analist Cor Kluis. Hij verhoogde het koersdoel voor de verzekeraar van €23 naar €27,50 en handhaafde zijn koopadvies. 

PostNL sloot 2,4% hoger. Bpost liet vorige week weten uiterlijk eind januari zijn overnamebod aan toezichthouder AFM voor te leggen, mits het contact met PostNL naar wens verloopt.

De kans op een overname van Delta Lloyd (+2,2%) door NN neemt steeds meer toe, concludeerde KBC Securities. De Financiële Telegraaf meldde zaterdag dat de financieel topmannen van beide verzekeraars met elkaar in gesprek zijn.    

TomTom steeg 1,9%, in reactie op de aankondiging vrijdagavond van een reorganisatie bij de tak die onder meer navigatiekastjes maakt. 170 van de 1000 banen worden geschrapt.

Fugro verloor 4,5%, enerzijds doordat de in augustus aangekondigde verkoop van onderdeel Asia Pacific Subsea Services niet doorgaat. Bovendien heeft Boskalis zijn belang in de bodemonderzoeker tot 24,9% teruggebracht, waardoor de kans op een overnamebod door de maritieme dienstverlener is afgenomen.

Smallcap Wessanen steeg 2,8%, volgend op de aangekondigde overname van een Spaanse producent van biologische producten voor €67 miljoen.

Beleggingstips voor 2017: Volg donderdagavond het gratis online seminar: Visie en Tips 2017. Klik hier om in te schrijven