Nieuws/Buitenland
1303821
Buitenland

Afzettingsprocedure president Zuid-Korea

SEOUL - De drie oppositiepartijen in Zuid-Korea hebben zaterdag (lokale tijd) een wetsvoorstel ingediend in het parlement dat moet leiden tot de afzetting van president Park Guen-hye. Als de in een corruptieschandaal verwikkelde Park wordt afgezet, is zij de eerste democratisch verkozen leider van Zuid-Korea die voortijdig haar functie moet opgeven.

Het wetsvoorstel, gesteund door 171 van de 300 leden van het één kamer tellende parlement, beschuldigt Park van het overtreden van de grondwet en machtsmisbruik. De kritiek op Park wordt steeds luider sinds beschuldigingen opdoken dat zij samen met haar van machtsmisbruik verdachte vriendin, Choi Soon-sil, conglomeraties onder druk zou hebben gezet geld in politieke stichtingen te storten.

De afgelopen weekeinden gingen honderdduizenden Zuid-Koreanen de straat op om Park op te roepen af treden. Die ontkent schuld maar heeft wel excuses aangeboden en haar lot in handen gelegd van de volksvertegenwoordiging.

Later op zaterdag staat weer een nieuwe demonstratie gepland. De stemming over het wetsvoorstel is waarschijnlijk op vrijdag.