Nieuws/Buitenland
1303972869
Buitenland

Britten in blinde paniek naar pompstations: premier Johnson overweegt inzet leger

Lange rijen bij de tankstations.

Lange rijen bij de tankstations.

LONDEN - De Britse premier Boris Johnson overweegt het leger in te gaan zetten om te helpen bij het terugdringen van de nijpende brandstoftekorten bij veel pompstations. In grote steden in het Verenigd Koninkrijk zijn er inmiddels steeds meer tekorten bij tankstations omdat door een gebrek aan vrachtwagenchauffeurs onvoldoende brandstof geleverd kan worden en automobilisten massaal aan het hamsteren zijn geslagen, met lange rijen bij tankstations tot gevolg.

Lange rijen bij de tankstations.

Lange rijen bij de tankstations.

Het Britse kabinet gaat maandag praten over de inzet van soldaten om brandstoftrucks te gaan rijden naar pompstations. Afgelopen weekend besloot Johnson al om op korte termijn duizenden visa te gaan verstrekken aan buitenlandse truckers om zo de tekorten aan chauffeurs te verlichten.

Londen heeft ook bepaalde concurrentieregelgeving opgeschort waardoor bedrijven onderling meer informatie kunnen verwisselen om zo beter de brandstoftekorten tegen te gaan. Daardoor kunnen locaties met de grootste prioriteit makkelijker worden bevoorraad.

De branchevereniging van Britse pompstationhouders zei maandag dat in grote steden steeds meer pompen droogvallen, soms wel 90 procent. Grote oliebedrijven als BP hebben al locaties moeten sluiten vanwege de tekorten. Ook zijn er beperkingen ingevoerd rond de hoeveelheid brandstof die automobilisten kunnen tanken.