Nieuws/Binnenland
1304493716
Binnenland

Minister Schouten bij Zomergasten; boze boeren blokkeren Mediapark

HILVERSUM - Tientallen boeren hebben zich zondagavond bij het Mediapark in Hilversum verzameld. Minister Carola Schouten van Landbouw schoof aan bij het tv-programma Zomergasten dat op het park wordt opgenomen.

Het programma begon om 20.20 uur. Of Schouten hinder heeft ondervonden van de actie, is onduidelijk.

Een aantal boeren had een spandoek met een karikatuur van de minister opgehangen. De politie hield de actie in de gaten, met onder meer een helikopter.

Sieta Keimpema laat weten dat het bestuur van Farmers Defence Force deze actie niet organiseert maar er wel achter staat. „Boeren willen gezien worden, dat ze niet akkoord gaan met de voermaatregel. Schouten heeft iets over de schutting gegooid en is gewoon op vakantie gegaan. Je ziet haar nergens. En nu gaat ze gewoon bij Zomergasten zitten.”

Minister Schouten wil dat boeren per 1 september de hoeveelheid eiwit in veevoer verminderen, omdat dat veel stikstofuitstoot zou schelen. De boeren voeren eerder al actie om de veevoermaatregel van tafel te krijgen.

’Sluipmoordenaar van agrarisch Nederland’

In een WhatsAppgroep van Farmers Defence Force wordt de aanwezigheid van Schouten in Zomergasten gehekeld. „Daar zit ze: de sluipmoordenaar van agrarisch Nederland” staat er. En: „Foute fraudeur.” „Zou ze gaan toegeven dat ze haar ministerie niet onder controle heeft? Zou ze gaan vertellen waarom er geen onderbouwing is voor haar veevoermaatregel? Zou ze gaan toegeven dat haar maatregelen helemaal niet voor „de natuur” zijn maar voor wegen- en huizenbouw?”, is te lezen in de verklaring.

In de appgroep vragen ze zich af of interviewster Janine Abbring de minister het vuur na aan de schenen kan leggen. „Of gaan we kijken naar een netjes georganiseerd toneelstukje, ’een Glossie voor eigen glorie’.”

Een woordvoerster van de VPRO, de omroep van Zomergasten, zegt dat het in en bij de studio waar het programma wordt uitgezonden „rustig’ is. „We gaan gewoon.” Het programma is er niet voor bedoeld om nu de boeren aan tafel uit te nodigen, zegt ze desgevraagd. In een verklaring stelt de omroep: „Op het bord van Schouten ligt de enorme hervorming van de agrarische sector. Hoe kijkt zij naar de impact van alle maatregelen op de sector en de mensen die er hun brood verdienen? Wat zijn de dilemma’s die op haar pad komen? Hoe gaat zij om met de spanning tussen duurzaamheid en de economie en tussen haar persoonlijke levensovertuiging en haar taak als minister? Janine Abbring is goed thuis in de duurzaamheid van ons voedsel en de landbouw. Aan haar de taak om de gedachtewereld van de minister bloot te leggen en te bevragen.”