Nieuws

Column: Unieke reeks Wall Street

Door Guy Boscart

AFP

De AEX en de DAX herpakken zich rustig terwijl Wall Street nieuwe records neerzet, de markt blijft dus sterk. Europa wist al een correctie door te voeren maar op Wall Street is daar nog steeds geen enkele sprake van. De Dow Jones zette gisteren de 60ste All Time High in 2017 neer wat een unieke reeks is gezien over de geschiedenis van deze index.

AFP

Marktoverzicht:

Wall Street laat er geen twijfel over bestaan en wil de korte week goed afroden zoals we merken, een stevige plus met zelfs nieuwe toppen ofwel All Time Highs bij zowel de S&P 500, de Nasdaq en de Dow Jones. De recordreeks op Wall Street krijgt dus een vervolg gisteren zodat Dow Jones zijn 60 ste All Time High neer weet te zetten dit jaar. Het is nu ook al de 67 ste sessie dat de Dow Jones op dagbasis met meer dan 1% terugzakt. Velen noemen 2017 al het meest rustige jaar ooit op de Wall Street. Nieuwe records dus, de vraag is of dat kan aanhouden de komende sessies nu we toch al heel ver zijn doorgestoten en dat de indices op Wall Street eigenlijk meer dan ooit toe zijn aan op zijn minst een correctie van 3 tot 5%. Onvoorspelbaar wanneer maar wel broodnodig voor iedereen die wat met de beurs te maken heeft, dat kunt u aflezen aan de cijfers die ik net gaf, de rust is veel te opvallend en dus uniek bekeken over de gehele geschiedenis wat betreft Wall Street. De waarderingen op Wall Street liggen dan ook enorm hoog momenteel, de gemiddelde KW verhoudingen komen nu al boven de 25 uit waar 17-18 een gemiddelde door de jaren heen meer op zijn plaats zou zijn. De markt zal uiteraard zelf wel aangeven waar het genoeg wordt voor een tijdje maar dat Wall Street op dit ogenblik heel duur is weten we.

Europa laat nu ook wat herstel zien na de diepe duik van de afgelopen week, de AEX kon zijn bodem neerzetten rond de 535 punten terwijl de DAX terug moest tot de 12.850 punten. Beide indices moesten even terug tot onder de vorige toppen maar sinds begin deze week zien we dat die weer werden doorbroken waardoor mogelijk de weg nu open ligt tot de 13.250 punten bij de DAX en de 547-548 punten bij de AEX. Wel zitten we met het probleem dat Wall Street nu alweer nieuwe toppen neerzet, de kans is daardoor wat groter dat Wall Street nog met de correctie moet beginnen zodat de AEX en de DAX niet de tijd zullen krijgen om ook met nieuwe jaartoppen of bij de DAX een nieuwe All Time High te komen. Wel kan Europa zonder Wall Street vanaf donderdag verder bouwen aan het nu nog broos herstel.

Wall Street is donderdag dicht door Thanksgiving, vrijdag met 'Black Friday' is Wall Street maar een halve dag open, dan sluit de markt om 19:00.

Wall Street:

De S&P 500 herpakt zich sterk en sluit de sessie dinsdag af op een nieuw record dat met 2599 punten net onder de nieuwe mijlpaal 2600 punten. We weten dat daar wat weerstand wacht maar als de 2600 punten wordt doorbroken dan kunnen we ons gaan richten op eerst de 2625 en later de 2650 punten, boven de 2600 punten dus weinig weerstand te vinden omdat we dan weer in een onbekend gebied terecht komen. Steun nu eerst de 2575-2580 punten, later de 2560 en de 2550 punten als steun. Dan moet de markt wel doordrukken omlaag hetgeen we dus al meer dan een jaar niet hebben gezien. Daarom is het voorlopig niet nodig om nog lagere doelen aan te geven, eerst maar eens zien of de index meer dan 1% in wil leveren vanaf de topzone.

De Dow Jones maakt ook een nieuwe All Time High en sluit met een nieuw record, intraday was er boven de 23.600 punten ook een nieuwe intraday high. Weerstand nu de 23.605 punten, later de 23.750 en de 24.000 punten als weerstan of beter gezegd richtpunten want dan zitten we in een onbekend gebied met die nieuwe records. Steun wordt nu eerst de 23.350 punten, later de 23.250 en de 23.000 punten. Ook bij de Dow Jones kijken we voorlopig niet verder terug, het heeft weinig zin zolang de index niet met meer dan 1% zakt op dagbasis, eerst maar eens zien of die 23.000 punten op de korte termijn haalbaar wordt. De Dow Jones index laat al 67 sessies geen daling van meer dan 1% liet optekenen, dat is nog NOOIT gebeurd in de lange geschiedenis van deze index.

Grafiek Dow Jones:

De technologie index blijft nog altijd de sterkste index op Wall Street met een nieuwe All Time High op de borden op slotbasis. Nog geen correctie momenteel en ook nog niet de drang daartoe voorlopig, de Nasdaq zit na die nieuwe All Time High weer in een onbekend gebied waar we geen weerstand meer zien. Nu met een slot boven de 6800 punten (6862) kunnen we ons gaar richten op eerst de 6900 en later de 7000 punten. Steun nu eerst de 6800 punten, later de 6750 en de 6680 punten maar ook bij de Nasdaq kunnen we in eerste instantie niet te ver omlaag kijken, eerst maar eens zien wat er na een 1% terugval zal gebeuren.

Grafiek Nasdaq:

Europa:

De AEX herpakt zich boven de 540 punten, weerstand nu de 543-544 punten met later de 547-548 punten. De jaartop zien we rond de 557 punten maar daar staan we nu nog ver onder. Als de AEX niet boven de 540 punten kan blijven zien we nog altijd de oude top als steun, die wacht dan rond de 537-538 punten waar we vorige week nog onder terecht zijn gekomen. Voorlopig dus een mooie steunzone rond de 537-538 punten maar we staan daar dus nog niet ver boven, het herstel blijft dus nog broos.

Grafiek AEX:

De DAX herpakt zich goed maar kan rond de 13.150-13.200 punten weerstand ondervinden, dat ligt tussen de top en de boden van de afgelopen weken. Bij een uitbraak boven de 13.200 punten kunnen we ons richten op de top ofwel de hoogste stand ooit die wacht rond de 13.525 punten. Als de DAX er niet in slaagt om duidelijk boven de 13.250 punten geraakt moeten we ons weer gaan richten op de 13.100 en de 12.960 punten waar de oude top wacht. Voorlopig afwachten wat de komende dagen brengt. Onder de 12.850 punten, de bodem van vorige week, kan de DAX weer in de problemen komen maar zoals ik al aangaf zal veel afhangen van wat Wall Street de komende dagen zal doen.

Grafiek DAX:

Brent olie:

De olie herpakt zich en lijkt onderweg naar de topzone 64,5-65 dollar, als de olie daarboven uit weet te breken kan de 67,5 dollar als volgende doel worden gezien. Steun nu de 62-62,5 dollar, onder de 62 dollar letten we eerst op de 61 en later op de 59 dollar als mogelijke doelen. De olie blijft al een tijdje redelijk stabiel boven de 60 dollar dus als die 60 dollar negatief wordt doorbroken ziet het er snel minder positief uit maar voorlopig is dat nog niet aan de orde.

Lees meer over