Nieuws
130592
Nieuws

'Stripboek moet jongeren bereiken'

Herdenking huzarenstukje

V.l.n.r. Wilco Kramer, Martine Gosselink, de auteurs Herman Roozen en Pieter Hogenbirk en Frits de Ruyter de Wildt.

V.l.n.r. Wilco Kramer, Martine Gosselink, de auteurs Herman Roozen en Pieter Hogenbirk en Frits de Ruyter de Wildt.

„De Tocht naar Chatham is een belangrijke gebeurtenis in zowel de Nederlandse als de Engelse geschiedenis”, onderstreepte Frits de Ruyter de Wildt. Hij sprak vol vuur over de spectaculaire actie van de Nederlandse vloot onder bevel van zijn voorvader Michiel de Ruyter op de Engelse rivier de Medway in 1667. Daarbij werden meer dan tien Engels oorlogsschepen vernietigd en werd het vlaggenschip Royal Charles buitgemaakt en naar Nederland gesleept.

V.l.n.r. Wilco Kramer, Martine Gosselink, de auteurs Herman Roozen en Pieter Hogenbirk en Frits de Ruyter de Wildt.

V.l.n.r. Wilco Kramer, Martine Gosselink, de auteurs Herman Roozen en Pieter Hogenbirk en Frits de Ruyter de Wildt.

„Dit historische huzarenstukje zorgde ervoor dat de Nederlanders, die met de Engelsen de Tweede Engelse Zeeoorlog uitvochten, onder gunstiger voorwaarden de vrede van Breda konden sluiten”, beklemtoonde De Ruyter de Wildt, voorzitter van de Stichting Michiel de Ruyter, die de nagedachtenis van de grote admiraal bevordert. „Maar voor de Engelsen was het een geluk bij een ongeluk. Want omdat hun vloot grotendeels vernietigd was, moesten ze een nieuwe bouwen en die was decennia lang de modernste en beste van Europa.”

Frits de Ruyter de Wildt was duidelijk in zijn element bij de aftrap van de herdenking van de Tocht naar Chatham, die 350 jaar geleden plaats vond, in de Zeezaal van het Rijksmuseum in Amsterdam. Daar hangt tussen de schilderijen van de beroemde tocht ook de spiegelversiering van de Royal Charles. De aftrap ging gepaard met de lancering van een stripboek over de gedurfde Nederlandse actie van de hand van schrijver Herman Roozen en tekenaar Pieter Hogenbirk . „We willen hiermee jongeren bereiken”, aldus Frits. „We gaan de boeken verspreiden op de scholen waar mensen van de Stichting Michiel de Ruyter komen vertellen over de Tocht naar Chatham.” Om er grappend aan toe te voegen: „Hopelijk gaan de leerlingen daarna allemaal geschiedenis studeren.” Het boek is ook in het Engels, want er doen eveneens Engelse scholen mee aan het project.

Hoogtepunt van de herdenking van de Tocht naar Chatham is een feestweek in juni met tal van activiteiten op de Medway in Engeland, waarbij waarschijnlijk ook leden van het koninklijk huis aanwezig zijn. Die week wordt onder andere ingeluid door een vloot van 90 Nederlandse zeilschepen die net als 350 jaar jaar geleden de Medway zal opvaren met de Nederlandse driekleur in top.

In juni openen in Nederland tentoonstellingen over de Tocht naar Chatham in het Rijksmuseum in Amsterdam, het Marinemuseum in Den Helder, het Mariniersmuseum in Rotterdam en MuZEEum in Vlissingen.

Martine Gosselink , hoofd afdeling geschiedenis van het Rijksmuseum, wil op den duur ook een tentoonstelling over de relaties tussen Nederland en Engeland die vier zeeoorlogen uitvochten maar ook veel samenwerkten. „Kort na de Tocht naar Chatham werkten de Engelse en Nederlandse vloot samen tegen Frankrijk”, aldus kapitein-luitenant ter zee Wilco Kramer , plaatsvervangend chef van het kabinet van de Commandant Zeestrijdkrachten Rob Verkerk .

Michiel de Ruyter geldt als nationale held maar er zijn ook critici die stellen dat hij zou zich hebben ingelaten met slavernij en slavenhandel. Arthur Scheijde , bestuurslid van de Stichting Michiel de Ruyter en zijn medebestuurslid Roeland Elias , ook een nazaat van de zeeheld, waren het niet met critici eens. „De Ruyter heroverde weliswaar slavenforten op de Engelsen maar dat was in opdracht van de Staten-Generaal, zeg maar de regering van de Nederland”, aldus Scheijde. „Zelf heeft hij nooit in slaven gehandeld.”