Nieuws/Buitenland
1306414168
Buitenland

Brand op Kilimanjaro onder controle

DAR ES SALAAM - Na vijf dagen blussen is de natuurbrand op de Kilimanjaro onder controle. De Tanzaniaanse autoriteiten hebben dat door middel van een luchtinspectie boven het hoogste punt van Afrika vastgesteld.

„Het vuur is na dagenlang voortdurend hard werken onder controle”, verklaart de nationale parkendienst van Tanzania. De brand brak zondagavond uit bij een van de rustpunten voor klimmers. Honderden brandweermensen probeerden met hulp van studenten en bewoners het vuur te doven. Dat was vanwege de hoogte en de wind erg lastig.

Donderdag zetten de autoriteiten een helikopter in om het vuur te blussen. De natuurbrand vernietigde 95 vierkante kilometer, 5 procent van het hele Kilimanjaro-park. Toeristische activiteiten op de berg gingen gewoon door, al werd een aantal internationale bergbeklimmers geëvacueerd.

De hoogste vrijstaande berg ter wereld is een populaire bestemming en trekt jaarlijks zo’n 50.000 klimmers. De Kilimanjaro reikt tot 5895 meter boven zeespiegel. De berg herbergt drie vulkanen, twee uitgedoofde en een slapende.