Nieuws/Binnenland
1306729
Binnenland

LIVE: Agenten zaak Mitch Henriquez in verweer tegen aantijgingen

’We zijn ten onrechte neergezet als racisten en moordenaars’

DEN HAAG/SCHIPHOL - Een groot deel van het wantrouwen van de nabestaanden van Mitch Henriquez komt vooral voort uit misverstanden. Dat zei advocate Caroline de Sitter van de agenten DH01 en DH02 vandaag in de rechtbank op Schiphol.

Volgens De Sitter zijn die misverstanden voor een deel ontstaan door miscommunicatie. Zo waren het volgens haar niet de agenten, maar hun sectiecommandant die aan de basis stond van het persbericht van het Openbaar Ministerie, waarin stond dat Mitch Henriquez pas onwel werd in de bus tijdens het vervoer naar het politiebureau. Ook zouden de agenten zelf nooit hebben beweerd dat Henriquez zelfstandig naar de bus liep nadat hij geboeid was.

Saskia Belleman doet live verslag vanuit de rechtbank. Haar tweets lees je onderaan dit artikel.

Door alle misverstanden is volgens de advocate ten onrechte de indruk ontstaan dat de agenten de hand boven het hoofd werd gehouden, ’terwijl ze zelf juist het gevoel hebben de kop van jut te zijn’.

De Sitter hekelde de oordelen die onder anderen werden uitgesproken door de burgemeester van Den Haag, ’die zich zonder enige terughoudendheid uitlieten over de zaak zonder precies te weten wat er was gebeurd’. En ook wees ze op vertrouwelijke stukken die uitlekten waaruit vervolgens selectief werd geciteerd. De Sitter: ,,Het gevolg is dat deze zaak anders wordt behandeld, terwijl die niet uniek is. Sinds 2005 overleden 38 arrestanten na hun aanhouding.”

’Racisten’

De agenten zijn ten onrechte neergezet als ,,racisten, leugenaars en moordenaars”, zegt De Sitter. Aantijgingen waartegen ze zich niet konden verweren, omdat dan hun identiteit bekend zou worden en zij en hun families gevaar liepen. Families die ook ,,verwoest zijn door verdriet.”

Volgens De Sitter en haar collega Thijs Kelder was er geen sprake van racistische motieven bij de agenten, hebben ze geen verklaringen op elkaar afgestemd, en hebben ze wel degelijk nazorg verleend aan Mitch Henriquez.

De advocaten vinden dan de agenten ten onrechte in de beklaagdenbank zitten, en de Staat niet wordt vervolgd. ,,De Staat is verantwoordelijk voor de training van agenten, of het gebrek daaraan.” De immuniteit van de Staat moet zich daarom ook uitstrekken over de agenten, aldus De Sitter, die wil dat de rechtbank het OM niet ontvankelijk verklaart in de vervolging.