Nieuws/Buitenland
1306985739
Buitenland

Brits ministerie lekt per ongeluk mailadressen Afghaanse tolken: ’Deze fout kan levens kosten’

LONDEN - Het Britse ministerie van Defensie is in verlegenheid gebracht door een datalek met de privégegevens van Afghaanse tolken. De e-mailadressen van ongeveer 250 mensen die naar het Verenigd Koninkrijk willen komen, waren zichtbaar in een groepsmail. Eén medewerker is geschorst in afwachting van een onderzoek naar het lek.

Het ministerie stuurde maandag de mail naar Afghanen die voor de Britse strijdkrachten hebben gewerkt en zich nog in Afghanistan of andere landen bevinden. Mailadressen en profielfoto’s van ontvangers waren te zien door iedereen die het bericht kreeg.

Een ontvanger reageerde tegenover de BBC geschrokken op de blunder. „Deze fout kan tolken het leven kosten. Vooral als ze nog in Afghanistan zijn.” Sommige tolken zouden ook niet direct hebben beseft dat er iets mis was. „Zij mailden iedereen terug met uitleg over de situatie waarin ze verkeren. Dat is erg gevaarlijk.”

Het ministerie zou zich snel hebben gerealiseerd dat er een fout was gemaakt en mailde na een half uur een waarschuwing. De tolken kregen het verzoek de eerste email te verwijderen en de boodschap: „uw e-mailadres kan onveilig zijn.” Naast de schorsing van een medewerker zijn maatregelen genomen om een herhaling van de fout te voorkomen.

Defensieminister Ben Wallace sprak in het parlement van een „onacceptabele fout” en bood ook zijn excuses aan. „Om te zeggen dat ik hier boos over ben, is een understatement. Ik heb onmiddellijk opdracht gegeven voor een onderzoek.” Ook beloofde Wallace zijn best te blijven doen om mensen uit Afghanistan te halen.

’Ongelofelijk beschamend’

Het lek leidde tot boze reacties in de Britse politiek. Parlementariër Johnny Mercer van de regerende Conservatieve Partij noemde de wijze waarop met tolken wordt omgegaan „ongelofelijk beschamend.” Hij concludeerde dat veel mensen „vanavond weer een nieuwe verblijfplaats gaan zoeken.”

John Healey van oppositiepartij Labour zei dat „nodeloos levens in gevaar zijn gebracht” door het datalek. Hij riep de regering van premier Boris Johnson op om meer te doen om achtergebleven tolken over te brengen naar het Verenigd Koninkrijk.

Westerse landen hebben hun troepen dit jaar na twee decennia teruggetrokken uit Afghanistan. Daarop grepen de extremistische Taliban vorige maand de macht. Naast het Verenigd Koninkrijk hebben ook landen als Nederland en de VS op grote schaal burgers en lokale oud-medewerkers geëvacueerd, maar konden ze niet iedereen op tijd weg krijgen.