Nieuws/Binnenland
1307057
Binnenland

Convenant getekend voor meer schoner vervoer

Londense taxi komt naar Den Haag

Wethouder Tom de Bruijn probeert de elektrische taxi uit.

Wethouder Tom de Bruijn probeert de elektrische taxi uit.

Den Haag - De bekende Londense taxi, maar dan helemaal elektrisch, verschijnt volgend jaar in het Haagse straatbeeld. Via de RTC/RMC zullen komend jaar tegen de veertig zogeheten Black Cabs TX rondrijden in de hofstad.

Wethouder Tom de Bruijn probeert de elektrische taxi uit.

Wethouder Tom de Bruijn probeert de elektrische taxi uit.

Dit bleek gisteren tijdens het ondertekenen van een convenant tussen enkele Haagse bedrijven en hotels en verschillende taxi-ondernemers om de komende tijd flink te investeren in schoon rijden.

De ondernemingen (Holland Casino, MN, FMO, World Forum) en hotels zoals het Kurhaus en NH-hotels gaven gisteren aan in de toekomst voornamelijk elektrische taxi’s op te roepen voor gasten en werknemers.

Diverse taxi-ondernemingen lieten eveneens weten vanaf 2018 meer en meer in te gaan zetten op schoner vervoer. Zo gaf de HTMC aan komend jaar tien volledig elektrische auto’s aan te schaffen. „We hebben al een test hiermee gedaan en het bleek dat we niet alleen schoner bezig zijn maar ook kosten besparen”, aldus Ricardo Rodiwongso van HTMC.

Volgens de woordvoerder van het bedrijf is het prima te doen zonder al te veel oplaadstress.

„Ik heb zelfs een dienst gedraaid zonder tussentijds te laden. Hierbij ging ik twee keer naar Schiphol en reed ik zes stadsritten van ongeveer vijftien kilometer. Aan het einde van de dienst kon ik naar de snellader en was ik 18 euro kwijt.”

Ook Hofstad gaat in het komend jaar zeker zes elektrische wagens inzetten. De meeste elektrische wagens, de Black Cabs, komen via RTC/RMC naar de hofstad. Gebruikers kunnen deze via een speciale app gaan bestellen. De wagens rollen binnenkort uit de fabriek in het Engelse Birmingham en komen daarna naar Nederland.

In totaal gaat het om enkele honderden taxi’s die door Green Roads worden geïmporteerd. Naast Den Haag komen de taxi’s ook in Rotterdam en als eerste in Amsterdam te rijden.

Vervoerswethouder Tom de Bruijn liet gisteren weten de initiatieven te ondersteunen en mee te werken aan de wensen van de branche voor meer laadpalen op de speciale standplaatsen. Ook komen de bedrijven in aanmerking voor subsidie.