Nieuws/Binnenland

Wilders verrast met Rusland-reis

Door onze parlementaire redactie

Geert Wilders (PVV) gaat naar Moskou.

Geert Wilders (PVV) gaat naar Moskou.

ANP

PVV-leider Geert Wilders gaat strijden tegen wat hij noemt ’russofobie’ - afkeer voor Rusland - en houdt het niet bij alleen woorden: hij heeft een trip naar Moskou gepland, zo meldt hij aan Elsevier. De PVV-leider was vorige week op visite bij de Russische ambassadeur in Den Haag.

Geert Wilders (PVV) gaat naar Moskou.

Geert Wilders (PVV) gaat naar Moskou.

ANP

Hij wil spreken in het Russische parlement en zo ’tegenwicht bieden aan de hysterische russofobie die her en der heerst’. De Russische ambassade stelt nu samen met de leider van ’s lands tweede partij een reisprogramma op.

Wilders hekelt in het weekblad D66-voorman Alexander Pechtold en andere politici die politieke spelletjes zouden spelen door ’valse vijandbeelden’ aan te wakkeren. „Als het gaat om patriottisme, kunnen wij nog veel van de Russen leren”, zegt Wilders. Hij herhaalt dat hij geen leningen en giften accepteert uit Rusland.

Diplomaat

De verhoudingen tussen Nederland en Rusland zijn de afgelopen jaren verslechterd, vooral na de aanslag op MH17. Ook waren er spanningen nadat een hoge Nederlandse diplomaat in elkaar was getimmerd in zijn appartement in Moskou.

Die volgde ’toevallig’ op een arrestatie van een Russische diplomaat, nadat buren de politie hadden gebeld omdat ze de man zijn kinderen een pak rammel zagen geven. Zijn vrouw maakte die avond een dollemansrit door de chique Haagse ambassadewijk. Een aantal auto’s raakte beschadigd. Mevrouw had gedronken.

Milde toon

Een milde toon van Wilders richting Rusland is niet nieuw. In 2014 kon De Telegraaf uit e-mailverkeer binnen de PVV publiceren, waaruit bleek dat Wilders intern liet blijken dat zijn Kamerleden niet te kritisch op Rusland moesten zijn. Bronnen uit de PVV konden toen melden dat de toon gematigd moest worden, vanwege het aanhalen van de banden tussen PVV en het Front National van Marine le Pen. De Franse politieke partij gaf ’Brussel’ de schuld van de opgelopen spanningen tussen het Westen en Moskou.

In een e-mail reageerde Wilders boos op een kritische bijdrage van Kamerlid De Roon aan een debat over het buitenlandbeleid van de EU. De Roon laakt daarin de ’interventiedoctrine’ van Rusland en de levering van twee oorlogsschepen door Frankrijk.

„Er is toch alle aanleiding om leveringen van wapens aan Rusland op te schorten en misschien wel af te blazen?”, vond De Roon in een debat. Hij pleitte ook voor een ’grondige evaluatie’ van het NAVO- en EU-beleid ten aanzien van Moskou.

Wilders reageerde furieus op de woorden van zijn fractiegenoot. „Dit is echt veel te kritisch over Rusland. Is ook niet zo in de fractie besproken. Waarom weet ik hier niks van?”, mailde hij een aantal PVV’ers.

’Fout is fout’

De PVV-leider zegt desgevraagd dat hij de negatieve kanten van Rusland wel degelijk zal benoemen als hij het land bezoekt. „Wat fout is, is fout. Ik wil alleen af van de kinderachtige neiging om Rusland van alles de schuld te geven. Ik wil op een volwassen manier met Rusland omgaan.”

Lees meer over