Nieuws/Binnenland

Wiebes wil snel afspraken maken in Groningen

ANP

GRONINGEN - Minister Eric Wiebes (Economische Zaken) wil snel met bestuurders van gemeenten in Groningen afspraken maken over de gevolgen van de aardbevingen in die provincie.

ANP

Wiebes zei woensdag bij een werkbezoek aan onder meer Huizinge, Appingedam en Loppersum dat hij over twee weken opnieuw naar Groningen komt en dat wat hem betreft alles nu in de „snelkookpan” gaat.

Hij wil met onder meer gemeenten, provincie en Hans Alders (Nationaal Coördinator Groningen) afkaarten wie wat gaat doen. Hij riep de Groningers ook op met een visie te komen. „De schadeafhandeling ligt stil en de versteviging van huizen gaat te langzaam. Groningen moet met een toekomstvisie komen, want wij gaan niet lukraak staal in woningen aanbrengen. Den Haag gaat niet bepalen wat in Groningen gaat gebeuren”, aldus Wiebes.

Huiswerk

Groningen kampt met aardbevingen die het gevolg zijn van de gaswinning in de provincie. Door de bevingen raken gebouwen beschadigd en voelen mensen zich onveilig. „Dit is een Nederlands overheidsfalen van on-Nederlandse proporties. De Rijksoverheid moet zijn huiswerk overdoen”, aldus Wiebes.

De minister begon zijn werkbezoek in Huizinge, het dorp dat in 2012 werd getroffen door een aardbeving met een kracht van 3,6. Het was de zwaarste beving ooit gemeten in Groningen en het begin van de discussie over de gaswinning.

Lees meer over