Nieuws/Binnenland

Vogelgriep geweken: kippen en vogels weer naar buiten

Door Alexander Bakker

Kippen mogen weer naar buiten.

Kippen mogen weer naar buiten.

ANP

DEN HAAG - Alle kippen en andere vogels mogen weer naar buiten. Het gevaar van besmetting met vogelgriep is zo ver geweken dat staatssecretaris Martijn van Dam (Economische Zaken) de ophokplicht woensdag heeft ingetrokken.

Kippen mogen weer naar buiten.

Kippen mogen weer naar buiten.

ANP

Sinds afgelopen najaar zitten miljoenen dieren binnen vanwege de dreiging van vogelgriep. Vooral voor pluimveehouders met kippen die normaal buiten lopen betekent het opheffen van de ophokplicht goed nieuws.

De eieren van hennen die mogen buiten lopen kunnen weer als vrije uitloop worden verkocht. Op dit moment is dit type eieren niet te koop. Dat betekent een financiële strop voor de branche.

Staatssecretaris Van Dam: „Gelukkig dat het risico op de verspreiding van vogelgriep volgens de deskundigen zodanig is afgenomen dat ik bijna alle maatregelen heb kunnen opheffen. Helaas waren de maatregelen lange tijd noodzakelijk. Maar ik ben opgelucht dat het aantal uitbraken beperkt is gebleven.”

Bijna geen besmettingen

Sinds Kerstmis is er geen Nederlands pluimveebedrijf meer besmet met het virus, al stak het vorige maand nog wel bij twee hobbyhouders de kop op. Het is al ruim een maand geleden dat een wilde watervogel werd gevonden die vogelgriep onder de leden had. Ook in de buurlanden grijpt het virus niet meer zo om zich heen.

Nog niet iedereen mag zomaar het erf en de stal betreden. De strenge hygiëneregels blijven nog van kracht.

De afgelopen maanden zijn vijftien pluimveebedrijven geruimd omdat daar of in de directe omgeving vogelgriep was geconstateerd. Ruim 727.000 vogels zijn gedood.

Paaseieren

De eiersector had liever gezien dat de ophokplicht al voor Pasen zou zijn opgeheven. Maar branchevereniging Anevei is nu toch ,,blij dat het nu eindelijk voorbij is''. Anevei wijst erop dat kippen nog nooit zo lang gedwongen binnen moesten zitten. De directe schade beloopt zo'n 11 miljoen euro, maar hoeveel daar nog bijkomt moeten de komende maanden uitwijzen. De doorslag geeft hoe snel het vertrouwen van klanten in binnen- en buitenland herstelt, aldus Anevei.

Lees meer over