Nieuws/Binnenland
1308523642
Binnenland

Wopke Hoekstra geen kandidaat voor CDA-leiderschap

DEN HAAG - Minister van Financiën Wopke Hoekstra doet geen gooi naar het lijsttrekkerschap van zijn partij, het CDA. Hij vindt zichzelf „meer een bestuurder dan een beroepspoliticus”, zegt de christendemocraat in een exclusief interview met De Telegraaf.

Hoekstra gold als een van de favorieten om de kar te trekken in de aanloop naar de verkiezingen van volgend jaar. Het CDA zit sinds het vertrek van Sybrand Buma vorig jaar zonder officiële partijleider. Minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) en staatssecretaris Mona Keijzer (Economische Zaken) worden ook als kanshebbers genoemd.

Hoekstra zegt „voor de kerst eigenlijk al” te hebben geconcludeerd dat het partijleiderschap niets voor hem is. Hij bleef wel nog even dubben, maar gaf de partijtop al eerder te kennen dat „ze rekening moesten houden met dat ik het niet zou doen.” Het lijkt erop dat Hoekstra sowieso niet op de kandidatenlijst wil voor de Tweede Kamer: „Dat ligt niet onmiddellijk voor de hand”, zegt hij.

Lees hieronder het volledige interview:

Wie gaat de kar trekken bij het CDA? In de podcast Afhameren met Wouter de Winther gaat het over de lijsttrekkersstrijd die enigszins lijkt voorgekookt. Verder: het slinkse politieke spel van GroenLinks. Luister de podcast hier.