Nieuws/Binnenland
1308577578
Binnenland

Rapport Sarah Papenheim tot grond toe afgebrand

De in Rotterdam vermoorde studente Sarah Papenheim (21).

De in Rotterdam vermoorde studente Sarah Papenheim (21).

Rotterdam - Het rapport van de Zorgconsul naar de rol van de hulpverlening aan Joël S. (24) die verdacht wordt van de gewelddadige dood van de Amerikaanse studente Sarah Papenheim (21) in Rotterdam, wordt tot de grond toe afgebrand door een psycholoog en een psychiater.

De in Rotterdam vermoorde studente Sarah Papenheim (21).

De in Rotterdam vermoorde studente Sarah Papenheim (21).

De deskundigen werden door advocaat mr. Sébas Diekstra, die de moeder van het slachtoffer bijstaat, ingeschakeld. „Zij hebben het rapport van de Zorgconsul en de politierapporten met daarin de verklaringen van de betrokken wijkteammedewerkers bestudeerd. Hun conclusies zijn schokkend”, zegt Diekstra, die een nieuw onderzoek eist.

Vorige week presenteerde de Zorgconsul het zogenoemde leeronderzoek. S. bracht vorig jaar december in de Maasstad met 27 messteken zijn huisgenote om het leven. Volgens de Zorgconsul valt de hulpverlening niets te verwijten en had de dood van de psychologiestudente niet voorkomen kunnen worden

„Zowel de psychiater als de psycholoog concluderen dat er een risicotaxatie had moeten plaatsvinden. De psychiater vraagt zich af waarom er bij een concreet vermoeden van psychose en suïcidaliteit de vrijdag van de melding geen actie is ondernomen. Ze hadden daarbij de huisarts, de crisisdienst en al dan niet de politie moeten inschakelen.”

Via een woordvoerder laat verantwoordelijk wethouder Sven de Langen weten achter de uitkomsten van de Zorgconsul te staan. „De gemeente heeft geen aanleiding om te twijfelen aan de uitkomsten van het onderzoek. We gaan als gemeente met de aanbevelingen uit het rapport aan de slag.”