Nieuws/Binnenland
1308784
Binnenland

80% ondervraagden Peiling De Hond:

’Vertrek Van der Steur was terecht’

DEN HAAG - Het vertrek van minister Van der Steur heeft vooralsnog weinig effect op kiezers. In de wekelijkse peiling van Maurice de Hond zijn er geen verschuivingen ten opzichte van vorige week. Bijna 80% van de ondervraagden vindt het terecht dat de minister zijn biezen heeft gepakt.

De VVD blijft de tweede partij met 24 zetels. De PVV van Geert Wilders is nog steeds de grootste met 33 zetels. CDA, GroenLinks, D66 en SP volgen met respectievelijk 16, 16, 14 en 11 zetels. 50Plus en PvdA krijgen ieder 10 zetels in de peiling.

Brief premier Rutte

De Hond peilde ook de stemming over de brief die premier Rutte deze week publiceerde. Daarin riep de VVD’er mensen die het in Nederland niet bevalt op om te vertrekken. Van alle ondervraagden is 34% negatief over de inhoud van de brief. 26% is positief en 28% blijftt er neutraal onder. Van de mensen die op de VVD zouden stemmen is 73% positief. PvdA’ers zijn het negatiefst over de tekst, 58% beoordeelt hem negatief en slechts 9% is er positief over.

De oproep ’doe normaal of ga anders weg’ valt goed bij kiezers van VVD, PVV, CDA en 50Plus. Stemmers van PvdA en GroenLinks zijn er het minst over te spreken. Op de vraag of Rutte zich de afgelopen zes jaar als premier voldoende heeft ingespannen om hetgene dat hij in de brief schrijft ook in de praktijk te brengen, wordt door driekwart van de ondervraagden ’nee’ geantwoord. Vooral kiezers van PVV (96%), 50Plus(90%) en SP (86%) zijn negatief over de prestaties van de premier.

Aftreden Van der Steur

Bijna 80% vindt het terecht dat minister Van der Steur van Veiligheid en Justitie deze week opstapte. Van 14% van de ondervraagden had hij niet weg gehoeven. Over de vraag of er ook een motie van wantrouwen tegen Rutte had moeten worden ingediend en aangenomen is men verdeeld. 46% zegt ja, 44% nee. Vooral stemmers van SP (88%), PVV (80%) en 50Plus (79%) zagen hem het liefst vertrekken.