Nieuws
1308865
Nieuws

Erfpacht leidt tot woede

Amsterdam gewild als congresstad.

Amsterdam gewild als congresstad.

Amsterdam - Via een informatiemarkt die dinsdag van start gaat wil de gemeente Amsterdam duidelijkheid geven over de nieuwe erfpacht. Maar de ambtenaren moeten rekening houden met verhitte geïnteresseerden, want honderden huizenbezitters komen eerst bijeen om te demonstreren, verenigd in woede tegen de ,,woonboete’’.

Amsterdam gewild als congresstad.

Amsterdam gewild als congresstad.

Voor veel van de honderden hardwerkende huizenbezitters die vandaag het druilerige weer en de avondspits weerstaan om om 17.00 uur bij de Stopera te demonteren, is het de eerste keer.

,,Nu ja, toen ik 16 was heb ik geloof ik wel eens gedemonstreerd tegen de oorlog in Vietnam, maar dat is wel behoorlijk lang geleden’’, lacht Rob Hoogendorp, een zelfstandig ondernemer die z’n woning in Noord als pensioenvoorziening had gedacht. Zijn jaarlijkse pacht zal verdubbelen in het nieuwe stelsel, wil hij de pacht afkopen dan moet hij 150.000 euro ophoesten.

,,Dat heeft niemand natuurlijk.’’

Angst

De angst zit er goed in bij vele angstige huizenbezitters die via de gemeentewebsite inzicht hebben gekregen in de financiële consequenties van het erfpachtstelsel. ,,Zo onrechtvaardig is het allemaal niet, maar ik vind het gewoon veel te duur’’, aldus Hoogendorp.

Ook Herman van Wissen uit Buitenveldert was het demonstreren haast verleerd. ,,Tijdens de kernwapenprotesten stond ik er tussen, zo lang geleden is het dus!’’ Van Wissen is gepensioneerd en heeft niet genoeg kapitaal om de erfpacht af te kopen.

Cashen

,,Ik moet dadelijk 3500 euro pacht per jaar gaan betalen. Maar ik kan er toch weinig aan doen dat ze sinds ik hier kwam wonen de Zuidas naast mijn woning hebben gebouwd zodat de WOZ-waarde omhoog is geschoten? En bovendien profiteer ik daar pas van als ik mijn huis verkoop, maar voor die tijd wil de gemeente al wel cashen.’’

De ontstane woede over erfpacht heeft verantwoordelijk wethouder Eric van der Burg deels aan zichzelf te danken. Want via erfpacht wordt de waardestijging van woningen al decennia afgeroomd.

Maar de wethouder heeft het aangedurfd heeft een rekenhulp op de website van de gemeente te plaatsen. Hiermee kunnen huizenbezitters voor het eerst sinds de start van erfpacht in 1896 zelf uitrekenen wat de pacht hen gaat kosten.

Ontploft

Tot op heden deed de gemeente slechts een eenzijdig prijsvoorstel en was het niet duidelijk hoe de erfpacht werd vastgesteld. Daarmee bleef de massale onvrede uit.

,,Vroeger waren er ook wel mensen op onze bijeenkomsten, maar toen waren ze niet zo boos’’, legt Koen de Lange van erfpachtersvereniging SEBA uit. ,,Erfpacht was altijd een abstracte discussie. Mensen dachten dat het wel zou meevallen, maar door die rekentool wordt iedereen duidelijke dat de gemeente echt doet wat wij al jaren roepen. Dat voelde je vorige week ook tijdens een discussieavond. De zaal ontplofte bijna van woede.’’