Nieuws
1308950
Nieuws

Nederland heeft beste zorgstelsel

Ondanks discussies over de Nederlandse zorg, is het stelsel voor de zevende keer uitgeroepen tot beste van Europa. Al kan het efficiënter, toont Macedonië.

Dat blijkt uit de jaarlijkse index door het Zweedse Health Consumer Powerhouse. In dit onderzoek wordt de toegankelijkheid, kosten, behandelingsresultaten en medicijngebruik vergeleken. Sinds 2008 werd Nederland eerste.

Elk jaar scoort Nederland beter, nu met 927 van de 1000 punten. Verbetering zat in kortere wachtlijsten. Niet iedereen is blij met het stelsel van gereguleerde concurrentie. Zo voeren SP en 50Plus een campagne om het stelsel met zorgverzekeraars af te schaffen en een overheidsfonds op te zetten.

Kwaliteit

Een belangrijke kwaliteit van het Nederlandse stelsel is de toegankelijkheid, aldus de onderzoekers. Mede doordat Nederland dichtbevolkt is, maar ook door zorgplicht in de regio, kan iedereen dichtbij zorg krijgen.

Verder waarderen onderzoekers hoe weinig invloed politici en verzekeraars hebben op beslissingen in operatiekamers. Wel valt een kanttekening te maken bij de score. Nederland heeft ook een van de duurdere zorgstelsels met ruim $5000 kosten per inwoner. Volgens het onderzoek gebruikt Nederland bovenmatig veel geestelijke gezondheidszorg en ouderenzorg.

Prijs-kwaliteit

Zo blinkt Nederland niet uit in prijs-kwaliteitverhouding, met een 11e plaats, Macedonië, met de op een na laagste zorgkosten per inwoner, biedt het meeste waar voor besteed geld.

Er is wel eens kritiek op de sponsoring van het onderzoeksbureau door farmaceuten. Er is echter geen logisch verband met een Nederlandse hoge score.