Nieuws/Buitenland
1309048
Buitenland

Politie Quebec: er is slechts één verdachte

De verdachte, Alexander Bisonette

De verdachte, Alexander Bisonette

QUEBEC - Nog maar één van de twee arrestanten die in de Canadese stad Quebec na een schietpartij in een moskee zijn aangehouden, wordt gezien als verdachte. De andere, Mohammed Belkhadir, is een getuige. Dit heeft de Canadese politie maandag bekendgemaakt. Er zijn vooralsnog geen aanwijzingen dat er meer daders betrokken zijn, aldus politiewoordvoerster Christie Coulombe.

De verdachte, Alexander Bisonette

De verdachte, Alexander Bisonette

Bij de verdachte gaat het gaat volgens Le Journal du Québec om de 27-jarige Alexandre Bissonnette, een student uit de Franstalige stad die er extreemrechtse ideeën op zou nahouden. Zondagavond schoot hij op bezoekers van een moskee in Quebec. Daardoor vielen zes doden en acht gewonden.

De doden zijn mannen tussen de 39 en 60 jaar oud. Een van hen was eigenaar van een halal slager in de buurt van de moskee. Ook de concierge van het gebedshuis en een professor kwamen om.

Eerst twee verdachten

De bekendmaking volgt op een reeks berichten waarin twee met name genoemde arrestanten als verdachten werden aangemerkt. Beiden waren niet bij de politie bekend en een van de twee had zich later op de avond overgegeven door de politie te bellen en bij een brug op agenten te wachten.

Volgens de politie ,,spelen ideologische, religieuze of politieke motieven een rol'' en richt het onderzoek zich daarom op terrorisme. Over de mogelijke motieven van Bissonnette is echter niets meegedeeld. De Canadese premier Justin Trudeau noemde de schietpartij een terroristische aanslag op moslims. Hij bezoekt de stad Quebec maandag.