Nieuws/Binnenland
1309053
Binnenland

Jesse Klaver: Rutte legitimeert ’rot op naar eigen land’

UTRECHT - Premier Mark Rutte legitimeert dat mensen migranten ’rot op naar je eigen land’ naar het hoofd slingeren. Dat vindt GroenLinks-leider Jesse Klaver. Hij zette de VVD-voorman maandagavond in het rijtje van Geert Wilders, Marine Le Pen en Donald Trump.

Rutte voert een politiek van verdeeldheid en van vijandigheid tegen migranten, zei Klaver tijdens een campagnebijeenkomst in Utrecht. Dat zou nog eens zijn gebleken uit de oproep die de premier vorige week deed aan mensen die „het hier niet bevalt” om dan maar uit Nederland weg te gaan. Met die „sneaky” open brief „speelt Rutte doelbewust mensen uit elkaar, alleen maar om verkiezingen te winnen”, aldus de GroenLinks-voorman.

De VVD-lijsttrekker is daarmee een grens van democratisch fatsoen overgegaan, vindt Klaver. „Hij wil premier van rechtse Nederlanders zijn en niet van alle Nederlanders. Daarmee heeft hij zichzelf gediskwalificeerd.”

Klaver wil „een premier die niet mensen, maar problemen het land uit helpt” en vraagt de kiezer daarom hem de sleutels van het Torentje toe te vertrouwen. De GroenLinks-leider heeft Rutte al langer op de korrel, maar bediende zich niet eerder van zulke harde en persoonlijke bewoordingen.

Volgens Rutte maakte hij in de gewraakte brief geen onderscheid tussen Nederlanders zonder en met migratie-achtergrond, maar tussen Nederlanders die zich gedragen en die zich misdragen.