Nieuws/Binnenland
1309062
Binnenland

VSNU: inreisverbod slecht voor wetenschap

DEN HAAG - De „zeer strikte” immigratiebeperkingen in de Verenigde Staten hebben grote gevolgen voor de wetenschap. Dat stellen de universiteiten in Nederland, gebundeld in de VSNU.

„Voor de wetenschap is mobiliteit van wetenschappers over landsgrenzen heen zeer belangrijk. Het zorgt ervoor dat universiteiten wetenschappelijk talent van over de hele wereld kunnen aantrekken”, stelt de VSNU.

De ban heeft niet alleen persoonlijk effect op de desbetreffende wetenschappers die nu in de Verenigde Staten werken en studeren, „de Amerikaanse wetenschap wordt op deze manier ook afgesloten van en voor wetenschappelijk talent.”

’Ernstig beperkt’

Ook wetenschappers die in Nederland werken, worden hiermee in hun wetenschappelijke contacten ernstig beperkt, stelt de VSNU. Een deel van hun wetenschappelijke contacten is immers beperkt in hun mobiliteit, waardoor zij bijvoorbeeld niet naar conferenties of seminars kunnen reizen.

De VSNU steunt de oproep van de European Universities Association (EUA) om het decreet over het immigratiebeleid in te trekken